Kela asetti hinnan laadun edelle – nyt tarvitaan täydentävää hankintaa

Kela joutuu pohtimaan uudelleen myös kehnosti menneitä kilpailutuksiaan vammaisten tulkkauspalveluiden osalta saatuaan markkinaoikeuden päätöksen.

Kansaneläkelaitos
Lapsi fysioterapiassa
Oleksandr Rupeta / AOP

Kela kertoo aloittavansa uuden, täydentävän hankinnan, joka koskee lasten ja nuorten fysioterapiaa ja toimintaterapiaa. Täydentävään hankintaan liittyy vuoropuhelu, jossa kuullaan sekä asiakkaiden että palveluntarjoajien edustajia, Kela kertoo. Täydentävä hankinta on tarkoitus aloittaa joulukuun aikana.

Viime maaliskuussa Kela muutti painotustaan hankinnassa siten, että hintaa ryhdyttiin painottamaan 80 prosentilla ja laatua 20 prosentilla. Aiemmin Kela oli painottanut kilpailutuksissa laatua ja hintaa suhteessa 50-50.

Kela näkee asian toisin. "Se, että lääkinnälliseen kuntoutukseen kuuluvassa yksilöterapiassa hinnan ja laadun painoarvot ovat 80% ja 20%, ei tarkoita sitä, että palvelun laatua painotettaisiin vain 20%:n verran", Kela toteaa verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Kelan mukaan vähimmäislaatuvaatimukset ylittävä palveluntuottaja voi saada vähimmäistason ylittävästä laadukkuudestaan lisäetua, jonka painotus on 20 prosentin verran.

Päätös on nostattanut kiukkua erityislasten vanhempien ja kuntoutustyötä tekevien keskuudessa. Lännen Media kertoi perjantaina (siirryt toiseen palveluun), että myös muun muassa Kelan valtuutettujen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) sekä Kelan valtuutettu, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) ovat arvostelleet Kelan kilpailutusta. Heidän mielestään Kela on epäonnistunut lääkinnällisen kuntoutuksen kilpailutuksessa, jota käyttävät muun muassa erityislapset.

Viime viikolla Kela kertoi ottavansa yhteyttä asiakkaisiin, joiden palveluntuottaja vaihtuu ensi vuoden alussa. Esimerkiksi suurin osa erityislasten vaativaan kuntoutukseen erikoistuneista fysioterapeuteista on pudonnut pois Kelan palveluntuottajalistoilta, kertoi Lasten Fysioterapia -yhdistys tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun)viime viikolla.

Kela joutuu miettimään uudelleen kilpailutuksiaan

Kela kertoi maanantaina aloittaneensa myös asiantuntijoiden kuulemiset vammaisten tulkkauspalveluihin liittyen.

Markkinaoikeus kumosi viikko sitten Kelan vammaisten henkilöiden tulkkauspalveluja koskevat hankintapäätökset todeten, että kelan hankintayksikkö on menetellyt julkisia hankintoja koskevien ohjeiden vastaisesti. MTV uutisoi markkinaoikeuden päätöksestä keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun).

Kela itse kertoi viime viikon keskiviikkona päätöksestä (siirryt toiseen palveluun), jossa Kelan mukaan "Markkinaoikeus ei ole pitänyt hyväksyttävänä sitä, että tarjottavien tulkkien laatupisteiden saamisen edellytys oli se, että tulkit piti nimetä jo tarjousta jätettäessä".

Kela kertoi maanantaina tekevänsä Markkinaoikeuden päätöksen johdosta selvityksen, jossa hankintojen kilpailutuksen prosesseja tarkastellaan ja pohditaan mahdollisia lainsäädännön muutostarpeita. Selvityksen on määrä valmistua maaliskuun alkuun mennessä. Kelasta kerrotaan myös, että Kela harkitsee Markkinaoikeuden päätöksestä valittamista.

Juttua päivitetty 09.10. klo 15.41 ja 17.11: Lisätty Kelan tieto, jonka mukaan se harkitsee Markkinaoikeuden päätöksestä valittamista, Kelan näkemys kilpailuttamisen painotuksista ja Markkinaoikeuden osoittama virheellisyys Kelan toiminnassa.

Aiheesta aiemmin:

Kelan vammaisten tulkkauspalvelusta tehty useita tutkintapyyntöjä poliisille

Kelan kilpailutukset ovat jälleen joutuneet arvostelun kohteeksi: Vaikeavammaisten lasten perheet ihmeissään

Kela muutti 38 000 suomalaista koskevan terapiakilpailutuksen kriteerejä – hinta nostettiin laadun edelle