1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Metsä muokkaa lasten vastustuskykyä, peltipoliisit tuovat säästöjä, sää on tiistaina epävakainen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Lapsia kuusen alla
Sini Ojanperä / Yle

Tämän päiväkodin pihalle kärrättiin metsätilkku ja multakasa, eikä lasten likaantumisesta nipoteta

Lahtelaisen Humpulan päiväkodin pihaan tuotiin uutta tutkimusta varten multakasa, siirtonurmea, turveharkkoja ja palanen metsämaata. Tarkoituksena on selvittää, vähentääkö kosketus maa-ainekseen sairauksia. Päiväkodissa työntekijöiden on pitänyt muuttaa ajatteluaan ja antaa lasten rauhassa kieriä multakasassa. Kädet pestään päiväkodissa yhä sisälle mentäessä, mutta vapaa-ajalle tutkija suosittelee, että metsäretken jälkeen kädet pestäisiin vain vedellä, jotta hyvät mikrobit säilyvät.

EU:n ympäristöministerit vääntävät kättä autojen päästörajoista

Autoja ruuhkassa
Brian A. Jackson / Getty Images

Ympäristöministerikokouksen tehtävänä on linjata uusien autojen päästörajoja. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kertoo, että Suomi haluaa voimaan kunnianhimoiset päästörajat uusille henkilö- ja pakettiautoille. Jatkoneuvotteluissa sovitellaan yhteen tavoitteita: komissio on kannattanut aiemmin päästöjen vähentämistä 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, Euroopan parlamentti vähentäisi päästöjä 40 prosentilla.

Analyysi: Peltipoliisit ovat tuomassa veronmaksajille niin suuria säästöjä, että niitä tulisi rakastaa

Liikennevalvontakamera
Henrietta Hassinen / Yle

Pelkästään Helsingin kaduille on tulossa jopa 70 kameratolppaa. Liikenteen lisääntyminen on pudottanut viime vuosina nopeusrajoituksia. Kunnat eivät kaupunkirajoituksia haluaisi enää pudottaa. Kameratolpilla nopeusrajoituksia ei tarvitse laskea enää lisää. Myös esimerkiksi hidastetöyssyt maksavat huomattavasti enemmän kuin kameratolpat. Töyssyistä voidaan luopua, kun tolpalla saadaan aikaan sama vaikutus.

Adhd-oireiset voivat olla muita luovempia, tehokkaampia ja joustavampia

adhd marionetti
Jyrki Lyytikkä / Yle

Ruotsalaislääkärin mukaan adhd:stä johtuvien ongelmien korostaminen saattaa vain lisätä ongelmia. Esimerkiksi vertailu luokkatovereihin voi saada adhd-oireisen tuntemaan itsensä tyhmäksi ja arvottomaksi. Siksi hän haluaa neuvoa, miten sairauteen liittyviä positiivisia piirteitä voi itse vahvistaa ja oppia hyödyntämään.

Epävakaista ennen loppuviikon aurinkoa

tiistain sääkartta
Yle

Tiistai on epävakainen maan etelä- ja keskiosassa, kertoo Ylen meteorologi Seija Paasonen. Lännestä saapuu yhtenäisiä sateita maan länsiosaan. Muualla sateet ovat ajoittaisia. Lapissa sen sijaan päivä on pääosin poutainen. Sää on edelleen tuulista. Loppuviikosta lämpenee, ja säästä on tulossa ajankohtaan nähden harvinaisen lämmin.

Lue lisää säästä täältä.

Lue seuraavaksi