Euroopan parhaaksi kitaristiksi valittu Erja Lyytinen: "Todellakin soitan usein ilmakitaraa"

Ilmakitaran lisäksi Lyytinen on ollut kehittelemässä erityisesti naisille suunniteltua sähkökitaraa. Viime kesänä hän pääsi soittamaan samalle lavalle suuren kitaristiesikuvansa Carlos Santanan kanssa.

Erja Lyytinen
Erja Lyytinen näyttää miten blues-kitara soi ja muistelee tapaamistaan suuren idolinsa kanssa
Erja Lyytinen näyttää miten blues-kitara soi ja muistelee tapaamistaan suuren idolinsa kanssa

Erja Lyytinen aloitti kitaristiopinnot 15-vuotiaana Kuopiossa. Instrumentti ei ollut siihenkään aikaan tytölle mitenkään erikoinen. Äiti soitti bassoa ja perheella oli oma keikkabändi.

– Lapsesta lähtien se oli ihan normijuttu, että vanhemmat soittavat, ja heillä on oma bändi. Viisitoistavuotiaasta lähdin keikoille mukaan soittamaan.

Siihen eivät Lyytisen keikat loppuneet. Viimeisen vuoden aikana keikkoja eri puolilla Eurooppaa on ollut jo 135. Vuosi sitten hänet valittiin myös Euroopan parhaaksi kitaristiksi European Blues Awardseissa. Lyytinen arvelee että yksi syy palkinnon saamiselle oli lavaesiintyminen

– Toivoisin että lavapersoonani ja interaktiivisuus yleisön kanssa on se, mikä vetoaa. Pyrin aina antamaan kaikkeni lavalla. Se on minulle itselleni todella hauskaa, ja parasta tässä ammatissani – olla lavalla.

Sähkökitara naissoittajille

Lyytinen on viime vuosina keikkailun lisäksi osallistunut uuden, naisille suunnatun sähkökitaran suunnitteluun yhdessä kitaranrakentaja Juha Ruokankaan kanssa.

– Otelauta kitarassa on normaalikokoinen, mutta ero on kitaran bodyn koossa. Se on muutaman sentin lyhyempi, ja koko kitara on todella kevyt.

Levyjä joukkorahoituksella

Lyytinen tuotti edellisen albuminsa Stolen Hearts osittain joukkorahoituskampanjalla. Samaa rahoitustapaa käytetään myös ensi maaliskuussa ilmestyvän albumin tekemisessä.

– Se on todella mielenkiintoinen tapa tehdä levyä, sillä siinä fanit pääsevät osallistumaan levyn tekemiseen ihan uudella tavalla.

Kohtaaminen Carlos Santanan kanssa

Viime kesänä Lyytisen yksi unelma toteutui. Hän oli Helsingissä Carlos Santanan lämmittelybändinä ja kitaristilegenda pyysi Erjan lavalle jammailemaan kanssaan.

– Se oli surrealistinen ilta, se oli unelma. Että tuon tason artisti antaa tuollaista tuollaista tilaa ja pyytää lavalle esiintymään. Se oli upeaa. Carlos tuli keikan jälkeen, otti käsistä kiinni ja sanoi: "Your playing illuminates me."

Erja Lyytisen blues-kitarasoolot ovat todella houkuttelevia myös ilmakitaran soittamiseen. Lyytinen paljastaa, että sitä ne ovat hänelle itselleenkin, ja ilmakitara on Euroopan parhaalle kitaristille tuttu instrumentti.

- Todellakin soitan! Kaikki soittavat ilmakitaraa.

Katso Erja Lyytisen koko haastattelu Yle Areenasta.