Google sulkee flopanneen Google+ -yhteisöpalvelun kuluttajilta tietoturvaongelmien takia

Sulkeminen tapahtuu ensi vuoden elokuussa.

Google
Googlen logo seinässä
Alain Jocard / AFP

Hakukoneyhtiö Google on ilmoittanut sulkevansa kuluttajilta pahasti flopanneen yhteisöpalvelunsa julki tulleiden tietoturvaongelmien takia. Google+ -palvelussa ollut heikkous mahdollisti sen, että jopa 500 000 käyttäjäprofiilin tietoja on voinut paljastua ulkopuolisille. Google kertoo korjanneensa ongelman ja lisää, että sen tietojen mukaan heikkoutta ei ole käytetty hyväksi.

Washington Post (siirryt toiseen palveluun) huomauttaa jutussaan, että monilla Gmailin käyttäjillä saattaa olla Google+ -profiili, koska sen välttäminen oli yhteen aikaan vaikeaa tai lähes mahdotonta Gmail-tiliä luodessa.

Profiilin voi poistaa ensin siirtymällä Google+-profiiliin, ja valitsemalla sieltä asetukset. Asetukset-sivun lopusta löytyy tili-osio, josta löytyy linkki profiilin poistamiseksi.

Vuonna 2011 lanseerattu Google+ oli tarkoitettu Facebookin kilpailijaksi, mutta sen käyttö on jäänyt kauas sosiaalisen median jättiläisen suosiosta.

Palvelua on kuvattu Googlen suurimmaksi epäonnistumiseksi. Yhtiön tiedottajan mukaan syynä sulkemiseen ovat paitsi vaikeudet ylläpitää laadukasta palvelua myös vähäiset käyttäjämäärät.

Google kertoo (siirryt toiseen palveluun), että palvelu sulkeutuu lopullisesti vuoden 2019 elokuussa, jotta käyttäjillä on aikaa tallentaa tietonsa palvelusta.

Sen sijaan yritysten käytössä yhteisöpalvelu säilyy normaalisti. Google kertoo panostavansa jatkossa yrityksille suunnattuihin ominaisuuksiin Google+:ssa.

Wall Street Journalin mukaan Google on tiennyt haavoittuvuudesta jo maaliskuusta lähtien, mutta ei kertonut siitä. Yhtiössä pelättiin, että tapaus vertautuisi Facebookin tietovuotoskandaaliin, jossa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot olivat päätyneet data-analytiikkayhtiö Cambridge Analytican käsiin.

Cambridge Analytica hyödynsi tietoja Donald Trumpin presidentinvaalikampanjassa 2016.

Washington Post puolestaan kertoo, että Google perusteli päätöstään olla kertomatta asiasta heti sillä, ettei se ollut varma siitä, ketä käyttäjiä ongelma koski ja oliko tietoja käytetty väärin.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 9.10. klo 8.00 ja 9.30.