Tutkimus: Melanooman ja alkoholin välillä yhteys

Tutkimuksen aineistot eivät osoita, mistä havaitut yhteydet tarkalleen johtuvat.

Ihotautilääkäri tutkii luomea melanooman varalta. Kuva: AOP

Alkoholi saattaa suurentaa riskiä sairastua melanooma-ihosyöpään, tuore tutkimus osoittaa. Vielä ei ole selvää, mistä yhteys tarkalleen johtuu, mutta alkoholi on yhdistetty moniin muihinkin syöpiin.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä (siirryt toiseen palveluun), ja se perustuu 20 aikaisemman tutkimuksen, 11 000 melanoomapotilaan ja 1,6 miljoonan terveen tietoihin vuosilta 1986–2016.

Analyysin perusteella eniten alkoholia käyttävien riski sairastua oli noin kolmanneksen suurempi kuin vähiten alkoholia käyttävien. Jatkuvassa käytössä jokainen päivittäin nautittu alkoholiannos suurensi sairastumisriskiä hieman.

Tutkimuksessa huomioitiin osallistujien auringossa viettämä aika ja muita tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia seikkoja, mutta aineistot eivät osoita, mistä nyt havaitut yhteydet tarkalleen johtuvat. Onkin mahdollista, että syöpäriskiä suurentaa alkoholi suoraan, mutta myös muut elintavat voivat selittää yhteyksiä.

Suomessa todetaan vuosittain noin 1 100 uutta melanoomatapausta. Melanooma on yleistynyt ja yleistyy edelleen pääosin väestön ikääntymisen takia. Valtaosa tapauksista todetaan keski-ikäisillä ja vanhoilla. Auringon ultraviolettisäteily on melanooman riskitekijöistä tärkein.

Uutispalvelu Duodecim