Venäläislentäjän hautapaikalla Ristijärvellä vieraili arvovieraita Venäjältä

Vilho Konttisen hoitama venäläislentäjän hauta oli keskustelun aiheena maanantaina Ristijärvellä.

Ristijärvi
Sotahauta Kainuu Ristijärvi
Everstiluutnantti Ivan Gorbatshov ja kulttuurituottaja Paavo Romppainen (oik.) vierailivat lentäjän haudalla.Pekka Moliis/Lehtikuva

Venäjän suurlähetystön edustajat ja everstiluutnantti Ivan Gorbatshov vierailivat maanantaina Ristijärvellä.

He keskustelivat maanomistajan ja Ristijärven kunnan kanssa venäläisen lentäjän haudan hoidosta ja sotilaan muiston vaalimisesta.

Paikalliset olivat haudanneet venäläislentäjän lähelle lentokoneen tippumispaikkaa talvisodan loppuvaiheissa. Aliluutnantti Valentin Ivanovitsh Golubevin haudasta on aiemmin pitänyt huolta Vilho Konttinen.

Kulttuurituottaja Paavo Romppainen on selvittänyt lentäjän taustaa yhdessä venäläisen kollegansa kanssa.

– Vilho Konttinen ei ole pitänyt tekoaan oikein minään, mutta venäläisessä mediassa se on herättänyt ihmetystä, Romppainen kertoo.

Marraskuussa 94 vuotta täyttävä Konttinen ei keskusteluihin osallistunut, vaan suvun puolesta haudalla vieraili tytär Tyyne Kemppainen. Lopullisen päätöksen mahdollisesta haudan muistomerkistä tekee Moskovassa Venäjän puolustusministeriö.

Vieraalla maaperällä olevien sotilaiden hautojen hoitaminen perustuu vuonna 1992 solmittuun sopimukseen. Suomi toi vainajansa sodista pääosin kotikirkon multiin, joten suomalaisten hautapaikkoja rajan takana on tiedossa vain noin 30.