Ei asiaa Sydneyyn tai Melbourneen – Australia aikoo pakottaa osan maahanmuuttajista asumaan suurkaupunkien ulkopuolella

Väestöministeri Alan Tudge sanoi, että tulijoita vaadittaisiin asumaan pienemmissä kaupungeissa vähintään joitakin vuosia.

maahanmuuttajat
Sydneyn sataman pilvenpiirtäjiä.
Sydney (kuvassa) ja Melbourne kuuluvat maailman nopeimmin kasvaviin kaupunkeihin.Dan Himbrechts / EPA

Australia aikoo kieltää osaa uusista maahanmuuttajista asettumasta Sydneyyn tai Melbourneen, kirjoittaa uutistoimisto AP. Reutersin mukaan suunniteltu kielto koskisi myös Brisbanen kaupunkia.

Väestöministeri Alan Tudge kertoi uutistoimistojen mukaan tiistaina, että hallitus suunnittelee käytäntöä, jossa maahanmuuttajat velvoitettaisiin asumaan ainakin joitakin vuosia pienemmissä kaupungeissa tai maaseudulla. The Australian -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) aikaraja olisi viisi vuotta.

Tudgen mukaan Sydney ja Melbourne kuuluvat maailman nopeimmin kasvaviin kaupunkeihin, osittain maahanmuuton vuoksi. Suunnitelman tarkoitus on helpottaa suurkaupunkien kasvupaineita ja taata työvoiman saatavuus pienemmissä alueellisissa keskuksissa.

Tudge ei selventänyt, miten ihmiset saataisiin pysymään määrätyissä paikoissa.

Hänen mukaansa määräys ei koskisi niitä maahanmuuttajia, joiden työnantaja sponsoroi viisumin tai niitä, jotka ovat naimisissa australialaisen kanssa. Näihin kategorioihin kuuluu noin 55 prosenttia kaikista maahanmuuttajista, AP kirjoittaa.

Esimerkiksi Australian rajavartiolaitoksen entinen johtaja Roman Quaedvlieg on kritisoinut suunnitelmaa. Quaedvlieg kirjoitti Twitterissä, (siirryt toiseen palveluun) että määräystä olisi vaikea valvoa. Hänen mukaansa kaupunkien mahdollisuudet ja palvelut vetävät maahanmuuttajia puoleensa – eikä liikettä saada estettyä ilman huomattavia resursseja.

Melbournelaisen Grattan Institute -ajatushautomon liikenneasiantuntija Marion Terrill puolestaan sanoi AP:lle, että viranomaisten pitäisi ennemmin kehittää kaupunkeja kuin yrittää hillitä väestönkasvua.

Lue myös:

"Todellinen aussi ei stressaa liikoja ja ottaa ehkä viikonloppuna olutta" – Suuri osa australialaisista pysäyttäisi maahanmuuton

Lähteet: AP, Reuters