1. yle.fi
  2. Uutiset

Lahti investoi rajusti lähivuosina – tiukka taloudenpito kuitenkin jatkuu

Rahaa käytetään erityisesti koulujen ja päiväkotien peruskorjaukseen, uudisrakentamiseen ja eteläisen kehätien rakentamiseen.

talousarvioesitykset
Lahden kaupungintalo.
Budjettiesitys ensi vuodeksi on noin 5,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen.Janne Ahjopalo / Yle

Lahti kaupunki käyttää viiden seuraavan vuoden aikana yhteensä yli 450 miljoonaa euroa investointeihin.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen luonnehtii investointitasoa poikkeuksellisen korkeaksi. Rahaa käytetään erityisesti koulujen ja päiväkotien peruskorjaukseen, uudisrakentamiseen ja eteläisen kehätien rakentamiseen.

– Ensi vuoden budjetti on kasvavan ja kehittyvän kaupungin budjetti. Haemme kestävää kasvua, Timonen sanoo.

Kaupungin lainamäärä kasvaa ensi vuonna noin 65 miljoonaa euroa. Kaupunki laskee, että verotulojen kasvu jatkuu myös vuonna 2019, vaikka kaupunki ei omia veroprosentteja kiristäkään.

– Lainamäärä asukasta kohden on hallittavalla tasolla.

Ensi vuoden talousarvion mukaan lainamäärä asukasta kohti nousee liki 2900 euroon.

Tiistaina julkistettu kaupunginjohtajan budjettiesitys ensi vuodeksi (siirryt toiseen palveluun) on noin 5,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Opiskelijoiden ja yritysten kaupunki

Lahti haluaa tasapainottaa taloutta tiukalla taloudenpidolla ja kehittämällä palveluita.

– Hyvinvointiyhtymän talouden kehittyminen vaikuttaa Lahteen paljon. Tämä on tärkein menoerä seurattavaksi. Toivotaan, että hykyn talous pitää, eikä siellä tapahdu heilahduksia.

Hyvinvointikuntayhtymän menoihin Lahti varaa ensi vuodeksi budjetissaan vähän yli 361 miljoonaa euroa. Luku on yhtymän jkaupungille ilmoittama arvioi.

– Palvelusopimusneuvottelut ovat vielä kesken. Eilen viimeksi neuvottelimme ja ihan hyvässä hengessä etenemme.

Esimerkiksi varhaiskasvatuspalvelujen vuoden 2019 määrärahat edellyttävät merkittäviä sopeuttamistoimia. Päivähoidon kysynnän ja osallistumisasteen kasvuun ei ole varattu määrärahoja.

Yksityisen päivähoidon kasvua tavoitellaan. Kaupunki aikoo myös selvitää ilta-, vuoro- ja viikonloppuhoidon järjestelyistä.

Kaupunki on nimennyt viisi kärkihanketta ensi vuodeksi. Niissä keskitytään kehittämään Lahtea muun muassa opiskelijoiden ja yritysten kaupunkina.

– Vaikka Lahden työttömyys vähenee, niin nuorisotyöttömyys huolestuttaa, Timonen miettii.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen sanoo, että Lahden velkamäärän kasvu on hallinnassa.Petri Niemi/Yle

Uusia oppimisympäristöjä

Ensi vuonna Lahti aikoo kehittää lasten ja nuorten hyvinvointia muun muassa panostamalla uusiin oppimisympäristöihin ja harrastusmahdollisuuksiin.

Esimerkiksi Launeen ja Rakokiven monitoimitalot valmistuvat vuosina 2020 ja 2021. Lähivuosina peruskorjataan muun muassa Kivimaan, Myllypohjan, Kasakkamäen ja Villähteen kouluja.

Nastopolin lukio-opetuksen siirtäminen keskustan lukioon sisältyy budjettiesitykseen. Siirto käynnistyisi vaiheittain alkaen syksyllä 2019.

Palveluita on tarkoitus kehittää esimerkiksi kokoamalla julkisia palveluita Palvelutorille, jossa yhdistyvät fyysinen asiointi ja sähköiset palvelut. Aluksi mukaan on tulossa hyvinvointiyhtymän ja Kelan palveluita.

– Kasvavassa kaupungissa henkilöstön määrä ei kasva, vaan vähenee.

Lahden kaupungintalon perusparannus ajoittuu vuosille 2020-2022.

Lahden kaupunginhallitus käsittelee ensi vuoden talousarvioesitystä 29.–30. lokakuuta. Valtuuston on määrä päättää ensi vuoden budjetista 12. joulukuuta.

Kuuntele kaupunginjohtaja Pekka Timosen haastattelu Yle Areenasta

Lue seuraavaksi