Hyppää sisältöön

Kittilä-käräjät: Syytettyjen puolustus hiillosti kunnanjohtaja Anna Mäkelää

Syytettyjen päättäjien puolustus yritti horjuttaa kunnanjohtaja Anna Mäkelän kertomusta ja syyttäjien väitteitä kiusaamisesta.

Anna Mäkelä Lapin käräjäoikeudessa 9.10.2018. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelän kuulemista jatkettiin tiistaina Lapin käräjäoikeuden istunnossa Rovaniemellä.

Syytettyjen kuntapäättäjien puolustus kuulusteli Mäkelää tarkoituksenaan horjuttaa asianomistaja Mäkelän kertomuksia ja syyttäjien väitteitä siitä, että päättäjät olisivat kiusanneet Mäkelää.

Puolustuksen edustajat tenttasivat Mäkelää muun muassa siitä, miksi Mäkelä piti kuulemistaan epäasiallisena.

– Kuuleminen pitkittyi, kun esitettiin lisäkysymyksiä, jotka ei liittyneet asiaan. Kyseessä ei ole normaali demokraattinen prosessi. Yleensä käynnistetään prosessi, jos epäillään laiminlyöntiä. Kuulemista ei tule käynnistää kun on noudatettu virkavastuuta, Mäkelä vastasi.

"Kuulustelivat kuin rikollista"

Mäkelän mukaan kyse ei ollut hallintolain mukaisesta kuulemisesta vaan päättäjät kuulustelivat häntä kuin rikollista.

Puolustus halusi myös tietää, miksi Mäkelä halusi vastata kuulemiseen kirjallisesti.

– Vastasin kirjallisesti, koska työnantaja käyttäytyi minua kohtaan epäasiallisesti. Aiemmin olen maininnut, että suullinen vastaaminen ei parantaisi oikeusturvaani, Mäkelä sanoi.

Mäkelää kuultiin ennen kuin hänet päätettiin irtisanoa kunnanjohtajan virasta. Tämä tapahtui vuonna 2014.

Mäkelä puolustautui toistamalla useaan kertaan, että hänellä oli virkansa puolesta velvollisuus tehdä tutkintapyyntö, jos kuntakonsernin yhtiössä tapahtuneista mahdollisista epäselvyyksistä. Mäkelä teki tutkintapyynnön kertomatta siitä etukäteen kuntapäättäjille ja katsoo, että sen jälkeen häntä alettiin kiusata ja savustaa ulos kunnanjohtajan virasta.

– Luottamushenkilöt muuttuivat vihamieliseksi minua kohtaan. Eniten epäasialliseen kohteluun syyllistyivät ne luottamushenkilöt, joiden kanssa olin eniten tekemisissä eli kunnanhallituksen jäsenet, Mäkelä sanoi.

Vuosien takaisia kokouksia ja tapaamisia

Kunnanhallituksen silloinen puheenjohtaja Timo Kurula (kesk.) vaati Mäkelää vetämään tekemänsä tutkintapyynnön pois.

Kurulaa edustava Olli Siponen ihmetteli keskiviikkona muun muassa sitä, miksi Mäkelä ei kertonut heti ensimmäisessä todistajanlausunnossaan väittämästään Timo Kurulan vihaisesta purkauksesta tämän saatua kuulla tutkintapyynnöstä. Siposen mukaan Mäkelä kertoi Kurulan suuttumuksesta vasta paljon myöhemmin.

Mäkelä on aiemmin kertonut, että jos hän olisi jättänyt tutkintapyynnön tekemättä, hän olisi voinut joutua erotetuksi virastaan.

Istunnossa käytiin läpi monen vuoden takaisia kokouksia, tapaamisia ja sähköposteja. Mäkelällä on kertomansa mukaan yleensä muistiinpanot tapaamisista, mutta aivan kaikkia yksityiskohtia hänkään ei muistanut.

Outo viittaus poroihin

Hänellä on hyvä ihmistuntemus, koska hän on ollut koko ikänsä tekemisissä porojen kanssa

Anna Mäkelä

Tunnelma istuntopaikalla Lapin aluehallintoviraston juhlasalissa oli hyvin asiallinen, mutta pari kuivan humoristista sivuhuomautusta kuultiin päivän aikana.

Mieleen jäi erityisesti Anna Mäkelän luonnehdinta yhdestä syytetystä päättäjästä, jonka kanssa hänellä oli aiemmin hyvät välit.

- [Hänellä] on hyvä ihmistuntemus, koska hän on ollut koko ikänsä tekemisissä porojen kanssa, Mäkelä sanoi oikeudessa.

Istunnon tauolla Mäkelä tarkensi, ettei lausunto ollut huumoria.

Osa päättäjistä seurasi oikeudenkäyntiä käräjäoikeuden istuntopaikalta Kittilästä videoneuvotteluyhteyden välityksellä.

Kari Uoti, joka edustaa osaa syytettyjä, ei ollut oikeudessa paikalla tiistaina.

Oikeudenkäynnissä 28 ihmistä syytetään muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Epäillyt rikokset liittyvät Anna Mäkelän irtisanomiseen ja sitä edeltäviin tapahtumiin Kittilän kunnan ja kunnan enemmistöomistaman hissiyhtiön päätöksenteossa.

Tuomio ensi vuonna

Kittilä-käräjät jatkuvat edelleen torstaina Anna Mäkelän kuulemisella. Torstaina ääneen pääsevät virkarikoksista syytetyt kittiläläiset päättäjät. Marraskuussa kuullaan todistajia ja ensi tammikuussa on loppulausuntojen aika. Tuomio annetaan siis ensi vuoden puolella.

Anna Mäkelä irtisanottiin neljä vuotta sitten Kittilän kunnanjohtajan virasta. Tämä tapahtui vajaa vuosi sen jälkeen, kun Mäkelä teki tutkintapyynnön Levin hissiyhtiön toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta. Irtisanominen todettiin myöhemmin laittomaksi Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa sekä korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

KORJATTU: Mäkelän sitaatista itsetuntemus korjattu oikein ihmistuntemukseksi.