Luonnonvarakeskus julkaisi riskikartan, josta voit katsoa lähimetsäsi puiden kaatumisvaaran

Luonnonvarakeskuksen nettikartasta näkee metsikön tarkuudella pahimmat riskipaikat tuulituhoille.

myrskytuhot
Kesämyräkkä teki tuhoja Tuusniemellä
Sakari Partanen / Yle

Metsänomistajat voivat jatkossa varautua metsien myrskytuhoihin aiempaa paremmin. Luonnonvarakeskus julkisti nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun) (metsainfo.luke.fi) aamulla koko maan kattavan tuulituhoriskikartan, josta voi katsoa metsänsä riskiluokituksen tuulituhojen kannalta.

Ilmaston lämpeneminen kasvattaa puustotuhojen riskiä myös Suomessa tulevina vuosina.

– Valitettavasti ilmastonmuutoksen odotetaan lisäävän tuulituhoja Suomen metsissä. Se johtuu toisaalta siitä, että tuulisuus ja myrskyt muuttuvat tulevaisuudessa. Yksi iso asia on myös se, että tulevaisuuden lämpimämpinä talvina maaperä ei routaannu enää kunnolla. Kun routa (jäätynyt maaperä) ei ole tukemassa puita talvimyrskyjen aikana, tuulituhoja sattuu todennäköisesti enemmän, sanoo tutkija Susanne Suvanto Luonnonvarakeskuksesta.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Susanne Suvanto
Susanne Suvannon mukaan tuulituhoriskikartan tarkoitus on nimenomaan tuoda työkalu metsätuhojen parempaan huomioimiseen metsänhoidossa,Pekka Tynell / Yle

Tapani riehui jouluna 2011

Tuulituhoriskikartta pyrkii kertomaan riskipaikat jo etukäteen. Iso osa metsänomistajista ei ole arvioinut oman metsänsä tuulituhoriskiä ja noin puolet metsänomistajista ei ole ottanut metsävakuutusta tuhojen varalta.

Metsävakuutuskorvausten ennätysvuosi on 2012, jolloin korvauksia maksettiin yli 50 miljoonaa euroa. Korvaukset olivat pitkälti seurausta Tapani- ja Hannu-myrskyistä joulunpyhinä 2011.

– Riskikartan lähtökohta on se, että tuulituhot aiheuttavat Suomessa isoja taloudellisia menetyksiä. Tuulituhot ovat pääsyy metsävakuutuksista maksettaville tuhokorvauksille. Kartan tarkoitus on nimenomaan tuoda työkalu tuhojen parempaan huomioimiseen metsänhoidossa, Suvanto sanoo.

Nettikartassa Suomen metsät on merkattu eri väreillä tuulituhoriskin mukaan.

Sininen tarkoittaa pienempää riskiä, oranssi ja ruskea isompaa riskiä. Suomessa tuulituhot painottuvat Etelä- ja Keski-Suomeen, pohjoisessa niitä on vähemmän.

Kartan tarkkuus ei riitä pihapuiden kaatumisriskin kertomiseen, mutta esimerkiksi kesämökin takaisen metsikön tuuliriskin se avaa. Nettikartasta on helppo zoomata haluamansa metsäalue.

Infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Apua ajoitukseen

Suurin apu kartasta on yksityismetsänomistajille, joita on Suomessa reilusti yli puoli miljoonaa.

– Kovan riskin alueella pitää erityisesti tehdä metsänhoidon toimenpiteet ajallaan. Esimerkiksi taimikon hoidot, jotta taimikko tottuu tuuleen, sanoo MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola.

Tuulituhoriskikartta avautui netissä aamulla. Ilmainen nettikartta on tarkkuudeltaan vielä vajavainen. Se löytyy osoitteesta metsainfo.luke.fi (siirryt toiseen palveluun). Kartan tarkkuus kohenee lähiaikoina.