Hyppää sisältöön

Tampereen Keskustorille haetaan samanlaista vetonaulaa ratikkavaunusta kuin Tallinnan trendikkäässä kaupunginosassa

Tampereen Keskustorille suunnitellaan kahvilaa tai ravintolaa vanhaan ratikkavaunuun.

Tampereelle on tulossa vanha ratikkavaunu numero 39, joka on kuvassa vasemmalla. Kuva: Antti Haukka / Tampereen kaupunki

Tampereen Keskustorille saattaa tulla uudentyyppinen kahvila tai ravintola.

Tampereen kaupunki selvittää parhaillaan, voisiko Keskustorille tulla ratikkakahvila. Kahvila tai ravintola tulisi vanhaan ratikkavaunuun.

Hankekehityspäällikkö Minna Seppänen kertoo, että parhaillaan tutkitaan, saadaanko ratikkavaunu sijoitettua Keskustorille.

Kuva: Antti Haukka / Tampereen kaupunki

Ratikkakahvilassa olisi historian havinaa, koska Helsingin ratikkavaunuja on valmistettu Tampereen Valmetin tehtaassa 1970-luvulla.

– Olemme käyneet katsomassa Helsingissä, jos saisimme yhden vaunun tänne, raitiotien projektipäällikkö Antti Haukka kertoo.

Uusi matkailuvaltti

Tampereelle rakennetaan parhaillaan ratikkaa. Viime viikolla selvisi, että ratikan pääväri on punainen. Ratikka aloittaa liikennöinnin vuonna 2021.

Ratikkakahvilasta haetaan uutta matkailuvalttia Tampereelle. Se myös elävöittäisi Keskustoria sillä aikaa, kun ratikkatyöt ovat kesken keskustassa.

– Maailmalla on jonkin verran vastaavia juna- tai ratikkavaunuihin ehtyjä ravintoloita ja kahviloita. Ne ovat olleet varsin suosittuja käyntikohteita, esimerkkinä Tallinnan Telliskivi. Pirkanmaalla vanha tuttu oma on Kiskokabinetti Sastamalan suunnalla, Seppänen kertoo.

Tallinnassa trendikkäässä kaupunginosassa Telliskivessä (siirryt toiseen palveluun) on neuvostoajan junavaunuihin tehty baari ja ravintola.

Idea kahvilaan tuli raitiotien kehitysohjelmasta, joka sai tietää, että Tampereella valmistettuja Helsingin ratikkavaunuja on poistumassa käytöstä melko hyväkuntoisina.

Yrittäjää kahvilalle tai ravintolalle ei vielä ole, eikä sen rakentamisesta ole päätetty. Tavoitteena on saada ratikkakahvila auki ensi kesäksi tai kesän aikana.

– Parhaillaan selvitetään mahdollisia sijainteja Keskustorin tuntumassa, toteutusmahdollisuuksia ja kustannuksia. Hankkeen esisuunnittelusta vastaa Tampereen kaupunki ja sen alla Viiden tähden keskustan ja Raitiotien kehitysohjelmat.

.
.