Brittimedia: Skotlannin pääministeri aikoo puhua itsenäistymisen puolesta – "Britannian hallitus kompuroi katastrofista toiseen"

Sunnuntaina julkaistun mielipidemittauksen mukaan skotlantilaisten itsenäisyysmielisyys on kasvanut.

Skotlannin kansallispuolue
Nicola Sturgeon.
Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon.Will Oliver / EPA

Brittimedian mukaan Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon aikoo sanoa tänään tiistaina puoluetovereilleen, että itsenäistyminen on paras tapa, jolla Skotlanti voi suojata etujaan Britannian erotessa EU:sta.

Sturgeon puhuu Skotlannin kansallispuolueen SNP:n puoluekokouksessa iltapäivällä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) ovat julkaisseet ennakkotietoja Sturgeonin puheesta. BBC:n mukaan Sturgeon aikoo muun muassa sanoa, että "Britannian hallitus kompuroi päivästä toiseen ja katastrofista toiseen. On vaikea katsoa tuhon tapahtumista tuntematta epätoivoa."

Sturgeonin sanoma on se, että Skotlannin pitäisi nyt tarjota optimismia ja toivoa.

SNP on ajanut Skotlannin itsenäistymistä pitkään.

Skotit olisivat halunneet jäädä EU:hun

Skotlantilaiset päättivät kansanäänestyksessä vuonna 2014 pysyä osana Britanniaa. Brexit-kansanäänestyksessä kesällä 2016 enemmistö skoteista olisi kuitenkin halunnut pysyä EU:ssa.

Sunnuntaina julkaistiin SNP:n Survation-tutkimusyhtiöllä teettämä mielipidemittaus (siirryt toiseen palveluun), jossa 52 prosenttia vastaajista kannatti Skotlannin itsenäistymistä siinä tapauksessa, että Britannia jättää EU:n ilman sopimusta.

Tasan puolet vastaajista kannatti itsenäistymistä silloin, jos brexit tapahtuisi suunnitellusti eli siten, että Britannia ja EU pääsevät sopuun erosta ja sen jälkeisistä suhteista.

Neuvotteluaikaa enää vähän

Britannian EU-erosuunnitelmat pitäisi lyödä lukkoon lähiviikkoina, jotta eron tapahtuessa maaliskuun lopussa ei päädyttäisi sopimuksettomaan tilaan.

Lokakuussa EU-maiden johtajat tyrmäsivät Britannian pääministerin Theresa Mayn suunnitelman EU-erosta toteuttamiskelvottomana. EU vaatii Britannialta lisää kompromisseja: unioni on syyttänyt Britanniaa yrityksistä poimia rusinat pullasta.

Toisaalta Mayta painostavat myös konservatiivipuolueen kovan linjan kannattajat. Heidän mielestään Mayn esitys antaisi EU:lle liikaa valtaa Britannian asioihin. Konservatiivien viimeviikkoisessa puoluekokouksessa entinen ulkoministeri Boris Johnson piti puheen, jossa hän arvosteli Mayn suunnitelmaa kovin sanoin.

Britannian ja EU:n neuvotteluissa hiertää etenkin kysymys Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajasta. Sekä Britannia että EU ovat sitoutuneet siihen, että Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille ei tule rajatarkastuksia. Pelkona on, että katolisten ja protestanttien väliset jännitteet voivat kärjistyä jälleen.

Lue myös:

Puoluekokouspuhe antoi Theresa Maylle jatkoaikaa Britannian pääministerinä – muttei uusia ratkaisuja brexitiin

"Se on huijausta" – Boris Johnson arvosteli kovin sanoin Theresa Mayn brexit-politiikkaa konservatiivien puoluekokouksessa

Analyysi: Britannian eroneuvottelujen loppusuorasta tulee lyhyt ja vauhdikas