Vaimolle jäi veitsi-emoji, kun Kiina nappasi omansa takaisin – Kiinaan voi olla vaikea luottaa, jos kuka tahansa voi kadota kuten Interpolin johtaja

Kiina on vahvistanut, että se kuulustelee Interpolin johtoon kaksi vuotta sitten valittua Meng Hongweitä korruptiosyytösten vuoksi.

Interpol
Meng Hongwei (oikealla)  Interpolin päämajan edessä Ranskan sisäministerin Gérard Collombin (vasemmalla), Interpolin pääsihteerin Jürgen Stockin (toinen vasemmalta) ja Britannian prinssi Charlesin kanssa.
Toukokuussa Meng Hongwei (oikealla) poseerasi Interpolin päämajan edessä Lyonissa Ranskassa Ranskan sisäministerin Gérard Collombin (vasemmalla), Interpolin pääsihteerin Jürgen Stockin (toinen vasemmalta) ja Britannian prinssi Charlesin kanssa.Jeff Pachoud / EPA-EFE

Miettikääpä, jos YK:n pääsihteerin paikka annettaisiin kiinalaiselle, ja sitten eräänä päivänä johtaja katoaisi. Tällaisen skenaarion maalaa tutkija ja ihmisoikeusaktivisti Michael Caster New York Timesin haastattelussa.

Hän ei ole ainoa, joka miettii asiaa kiinalaisen Meng Hongwein tapauksen jälkeen. Meng johti sunnuntaihin saakka Kansainvälistä poliisijärjestöä Interpolia. Sitten hän katosi.

Katoaminen nousi esiin lokakuun alussa, kun Ranskan poliisi ilmoitti käynnistäneensä etsinnät 64-vuotiaan Mengin löytämiseksi. Ranskassa asuva Mengin vaimo Grace Meng oli kertonut poliisille, ettei ollut nähnyt miestään sitten syyskuun 25. päivän.

Vaimoa pelotti, sillä Meng oli lähettänyt hänelle viestissä veitsi-emojin. Sen jälkeen oli tullut vielä viesti: "odota soittoani". Grace Meng uskoi miehensä olevan vaarassa.

Poliisi aloitti johtajan etsinnät. Tiedettiin, että Meng oli ollut matkalla Ranskan Lyonista Kiinaan. Interpol kysyi Kiinan viranomaisilta tietävätkö he, missä Meng on.

Sunnuntaina Meng löytyi sieltä, missä hänen epäiltiinkin olevan: kiinalaisviranomaisten huostasta Pekingistä. He kertoivat, että Mengiä syytetään rikoksesta ja lahjusten ottamisesta. Interpol puolestaan kertoi, että Meng oli eronnut toimestaan.

Se ei ollut yllätys. Kiinalaisen korkean virkamiehen katoaminen oli jo osattu kytkeä presidentti Xi Jinpingin korruption vastaiseen taisteluun.

Vuonna 2012 alkanut korruptiokampanja on ollut Xin poliittinen lippulaiva, jolla hän on siivonnut maan johtopaikoilta epämieluisia henkilöitä ja voittanut kansan puolelleen. Usein epäilyn alaiset virkamiehet ovat kadonneet pitkäksi aikaa ennen kuin heidän syytteensä on julkistettu.

Mengin katoaminen kuin tuhka tuuleen ranskalaiselta työpaikaltaan osoittaa, että edes kansainvälinen areena ei estä Kiinaa toimimasta. Tapaus on herättänyt monet miettimään, minne saakka Kiinan narut yltävät.

Jos Interpolin johtaja voidaan hakea takaisin kotiin, kuka muu voi kadota?

Kiina on kasvattanut aktiivisesti rooliaan kansainvälisissä järjestöissä, ja sen kansalaisia toimii korkeissa tehtävissä (siirryt toiseen palveluun) muun muassa YK:ssa, Kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä ja Maailmanpankissa.

– Tällaista ei ole nähty koskaan aiemmin, kommentoi Kiinan politiikkaa ja kansainvälisiä järjestöjä tutkiva Marc Lanteigne South China Morning Postille. (siirryt toiseen palveluun)

Lanteignen mukaan tapaus osoittaa, että Kiina on valmis tehostamaan toimiaan napatakseen ne, joita se pitää syyllisenä vakavaan korruptioon.

Epäilijät saivat nyt vahvistuksen pahoille aavistuksilleen. Kiinalaisen turvallisuusjohtajan valinta Interpolin johtoon kaksi vuotta sitten huolestutti muun muassa ihmisoikeusaktivisteja.

Mengin pelättiin käyttävän hyväkseen asemaansa kansainvälisen lainvalvonnan kärkitehtävässä auttamalla Kiinaa jahtaamaan ulkomaille paenneita toisinajattelijoita.

Mutta Kiinalle Meng oli ylpeyden aihe.

Presidentti Xi kehui Kiinan turvallisuusosaamista Interpolin kokouksessa Pekingissä vuosi sitten syyskuussa. Puheessaan Xi sanoi, että Kiina on aina kantanut vastuunsa ja totellut kansainvälisiä sääntöjä.

– Kiina toimii kaikkien kansainvälisten normien ulkopuolella. Se on todella huolestuttava Michael Caster sanoo New York Timesille (siirryt toiseen palveluun).

Kiinan viranomaiset eivät ole yksilöineet, millaisista korruptiorikoksista Mengiä syytetään.

Meng Hongwei
Meng Hongwei (kuvassa keskellä).Interpol / EPA-EFE

– Asian tutkiminen on oikein ja viisasta, ja se osoittaa presidentti Xin hallinnon päättäväisyyden korruption vastaisessa taistelussa, turvallisuusministeriön lausunnossa todetaan.

Lausunnossa viitataan odotetusti politbyroon pysyväiskomitean entiseen jäseneen Zhou Yongkangiin, joka istuu vankilassa elinkautistuomiota korruptiosta.

Zhou on entinen Kiinan kansallisesta turvallisuudesta vastaava ministeri. Hänen tuomionsa vuonna 2015 oli yksi presidentti Xin korruption vastaisen kampanjan näkyvämpiä saavutuksia. Zhou ja Meng ovat olleet työtovereita, sillä Meng on toiminut tähän saakka saman ministeriön varaministerinä.

Viranomaisten mukaan nyt käynnissä olevalla tutkinnalla "halutaan kitkeä Zhou Yongkangin myrkyllinen vaikutusvalta".

Mutta onko siinä kaikki? Asiantuntijoiden mielestä Kiinan avoimen röyhkeä toimintatapa osoittaa, että pelissä on suuri saalis. Kiina otti suuren diplomaattisen riskin, kun se nappasi salaa kansainvälisen järjestön johtajan.

Politiikan tutkija Zhang Lifan muistuttaa (siirryt toiseen palveluun), että Kiina kyllä osasi odottaa kansainvälistä kohua. Zhang sanookin uskovansa, että taustalla on tavallista korruptiota suurempi vyyhti.

– Ehkä jotain tapahtui yhtäkkiä. Muuten tätä ei olisi tarvinnut hoitaa tällä tavalla, Zhang sanoo South China Morning Postille.

Kiinan mukaan tapaus ei aiheuta mitään muutoksia sen ulkosuhteissa.

– YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä ja vastuullisena maana Kiina jatkaa kansainvälistä toimintaansa, erityisesti kansainvälisissä järjestöissä, ministeriön tiedottaja Lu Kang sanoi maanantaina.

Kiina tukee Interpolin työtä aivan kuten ennenkin, Kang sanoi.

Se vain nappasi omansa pois.