1. yle.fi
  2. Uutiset

Tanssit vetävät väkeä lauantaisin Tornioon – ensimmäistä kertaa pyörätuolitanssia kokeillut Annukka Isotupa ihastui lajiin heti: "Se on ihanaa"

Torniossa pidetään pyörätuolitanssit kaksi kertaa kuukaudessa. Pystytanssijoista alkaa olla jo pulaa.

pyörätuolit
Pyörätuolitanssia Torniossa
Torniossa pyörätuolitanssijoiden parina toimivat pystytanssijat.

Pyörätuolitanssia on harrastettu Torniossa jo pitkään vaihtelevin kokoonpanoin. Mukana on pyörätuolitanssijoita sekä parina toimivia pystytanssijoita. Lauantain tansseihin kokoonnutaan pitkänkin matkan päästä ja joka kerta nautitaan yhdessä olosta ja annetaan musiikin viedä.

Tänä syksynä harrastuksesta on tullut niin suosittua, että pystytanssijoista alkaa olla jo pulaa.

Torniolainen Annukka Isotupa tapasi tänä syksynä kauppakeskuksessa miehen, joka kertoi pyörätuolitansseista. Isotupa päätti rohkeasti lähteä kokeilemaan. Ensimmäinen kerta oli yllättävän hauska ja hän ihastui lajiin välittömästi. Jo tunnin tanssin aikana hän ehti huomata lajin tärkeimmät ja vaativimmat piirteet.

– Se on ihanaa, kun vauhtia tulee ja pääsee liikkumaan. Alkuun oli vaikeaa, mutta sitten se lähti siitä liikkeelle.

– Ja sitten, kun se viejä on niin taitava niin siinä mukana pääsee vauhtiin, Isotupa kertoo.

Isotupa huomasi jo alussa tekniikan tärkeyden.

– Käsien vaste on tosi tärkeää, että pitää ottaa vastaan ja antaa käsien olla samassa vasteessa kuin viejällä on, Isotupa sanoo.

Tanssin ilo on tärkeintä

Lajin parissa pidempään mukana olleet Sinikka Myllyoja ja Jouko Patokoski kilpailevat pyörätuolitanssissa ja viimeisin menestys tuli viime pääsiäisenä Hollannista. World Para Dance Sport International -kilpailussa heidän omassa sarjassaan tuli 9. sija, johon pari on erittäin tyytyväinen.

– On ollut aivan ihana tanssia. Minulla on ollut tasapainohäiriöitä aikaisemmin paljon, niin nyt ei tarvinnut ajatella, että talloo kenenkään varpaita. Se oli kaikista mukavinta, Myllyoja kertoo.

Pyörätuolitanssi vaatii tanssijalta eniten intoa ja halua. Tekniikka taas riippuu vammaisasteesta ja sen mukaan tanssitaan, miten kukakin pystyy.

– Se tanssin ilo. Olen aina tykännyt tanssia ja on ihanaa, kun se on pystynyt jatkumaan tällä tavalla. Että vaikka ei osaakaan askelia tai horjuu tai tasapaino on huono, niin pystyn ihan hyvin tanssimaan, Myllyoja sanoo.

Pyörätuolitanssijat Sinikka Myllyoja ja Jouko Patokoski
Kilpapyörätuolitanssijat Sinikka Myllyoja ja Jouko Patokoski ovat harjoitelleet jo vuosia yhdessä.Jutta Huovinen / Yle

Jos vastetta ei ole, pyörätuoli ei liiku mihinkään

Pyörätuolissa ei voi istua täysin pystytanssijaparin vietävänä. Myllyojan kisatanssipari Jouko Patokoski muistuttaa, että pyörätuolia ei vedellä tanssilattialla perässä.

Tanssiotteessa täytyy olla vastetta eli sitä, että pystytanssija vie ja pyörätuolissa oleva työntää käsillään vastaan. Näin pyörätuoli saadaan pyörähtämään tanssilattialla.

– Loppuunsa tämä on aika helppoa hommaa, kun sen tekniikan ensin oppii. Täytyy hakea se tekniikka partnerin kanssa. Se on liian raskas teko sille pystytanssijalle, jos ei sitä tekniikkaa hallitse, Patokoski huomauttaa.

Lue seuraavaksi