Kajaanilaiselle sähkökaapille kävi kuin rumalle ankanpoikaselle

Harmaat sähkökaapit saivat Kajaanijoen varressa kylkeensä kauniin joutsenen ja kalastajan.

Kajaani
sähkökaappi maalaus joutsen taide katutaide
Sähkökaapissa oleva teos on valokuva, joka on muokattu digitaalisesti maalauksen omaiseksi.Jonathan Rönty

Kajaanissa rumat sähkökaapit saavat kylkeensä yksi toisensa perään väriä ja kauniita kuvia. Vuonna 2015 alkanut paikallisen sähköyhtiön Loisteen idea on saanut jatkoa, sillä Kajaanijoen vartta värittävät nyt kaksi uutta kuvallista sähkökaappia.

– Kyllä näiden kaappien saama suosio on yllättänyt. Oli todella hieno asia, että saimme nämä lahjakkaat taiteilijat avuksemme, sanoo Loisteen viestintäpäällikkö Johanna Sula.

Sähkökaappien ulkoasut ovat suunnitelleet paikalliset nuoret taiteilijat Nina Suokko ja Matti Kemppainen. Suokon maalaama sähkökaappi sijaitsee Linnankadun varressa Teppanan puolella Linnansiltaa, ja Kemppaisen kalastaja-aiheinen kaappi Brahenkadulla.

– Lähtökuvana oli valokuva, jossa oli paljon joutsenia. Nappasin kuvia, jotka jäivät silloin hautumaan ja kesällä hoksasin, että kuvia voisi käyttää tämän teoksen pohjana, sanoo Nina Suokko.

– On tosi mukava, että se miellyttää mahdollisimman monen silmään ja sulautuu maisemaan. Kajaanissa olisi mahdollista tehdä lisääkin tällaista kaupunkikuvaa piristävää taidetta, kertoo Suokko.

Taidesähkökaapit paljastettiin Kajaanin Linnanvirta 2018 -tapahtumassa elokuussa.