Bellingcat: Myös toinen Salisburyn myrkytyksestä epäillyistä oli nimetty Venäjän sankariksi – entisten naapurien mukaan isoäidillä on kuva Putinista ojentamassa mitalia

Kansalaisjournalistien verkosto on julkaissut selvityksen lääkäristä, jota epäillään ex-agentti Sergei Skripalin myrkytyksestä.

Sergei Skripal
Kaksi miestä juna-asemalla.
Britannia on julkaissut valvontakamerakuvia, joissa Ruslan Boširovin (vasemmalla) ja Aleksandr Petrovin nimillä esiintyvät miehet liikkuvat Salisburyssä hieman ennen myrkytystä.

Myös toinen Salisburyn myrkytyksestä epäilty on saanut Venäjän federaation sankarin arvonimen vuonna 2014, kertoo tutkiva kansalaisjournalistiverkosto Bellingcat. (siirryt toiseen palveluun)

Kyseessä on Venäjän korkein kunniamerkki, jonka jakaa presidentti Vladimir Putin.

Verkoston haastattelemien ihmisten mukaan kunniamerkki on annettu luultavasti ansioista Krimin valtauksen tai Ukrainan entisen presidentin Viktor Janukovytšin pelastusoperaation yhteydessä.

Verkoston mukaan mies on lääkäri

Bellingcat kertoi maanantaina, että Aleksandr Petrovin nimellä matkustanut mies on todellisuudessa Venäjä sotilastiedustelun GRU:n lääkäri Aleksandr Miškin.

Tiistaina Bellingcat julkaisi raportin, jossa se kertoi tarkemmin Miškinin jäljittämisestä. Verkoston mukaan se sai selville Miškinin henkilöllisyyden tämän passitietojen, asuinpaikkarekisterin, ajoneuvorekisterin ja puhelintietojen perusteella.

Sivuston mukaan Miškin on syntynyt vuonna 1979 pienessä Lojgan kylässä Arkangelin alueella Pohjois-Venäjällä.

Bellingcatin kanssa yhteistyötä tekevä venäläinen uutissivusto Insider on haastatellut seitsemää kylän asukasta, jotka sanoivat tunnistaneensa miehen.

Kyläläisten mukaan Miškinin isoäidillä on valokuva, jossa presidentti Putin ojentaa Miškinille kunniamerkin.

Molemmat epäillyt Venäjän sankareita?

Jos Bellingcatin tiedot pitävät paikkansa, molemmat Salisburyn epäillyistä myrkyttäjistä olisivat saaneet saman kunniamerkin Putinilta. Bellingcat on kertonut jo aiemmin, että myös Ruslan Boširovin nimellä esiintynyt tiedustelija Anatoli Tšepiga olisi nimetty Venäjän sankariksi.

Britannia epäilee heidän myrkyttäneen Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julia Skripalin novitšok-hermomyrkyllä maaliskuussa Salisburyssa. Skripalit selvisivät myrkytyksestä, mutta myöhemmin kesällä britannialainen nainen kuoli altistuttuaan myrkylle.

Venäjä on kiistänyt syytökset ja väittänyt, että miehet olivat lomamatkalla.

Lue myös:

Bellingcat sanoo tunnistaneensa toisen Skripalien myrkytyksestä epäillyn henkilöllisyyden: "Sotilaslääkäri Miškin"

Hollanti syyttää Venäjää kemiallisten aseiden valvontalaitoksen hakkeroinnista – neljä venäläistä karkotettu

Putin haukkuu myrkytettyä Skripalia: "Mäntti ja petturi"

Verkkojulkaisut: Salisburyn myrkyttäjiksi syytetyt miehet ilmestyivät tyhjästä Venäjän väestörekisteriin vuonna 2009 – tukee epäilyä peitenimistä

Lähteet: Reuters, AP, AFP