Nuoret saavat arktista ympäristöoppia Rovaniemellä

Osalla Arctic Youth Summitin vieraista on jo koskettavia kokemuksia ilmastonmuutoksen vaikutuksesta heidän ympäristöönsä.

Rovaniemi
Arctic biodiversity congress. Martin Breum (vas.), Tasha Elizarde ja Gunn-Britt Retter.
Alaskassa asuva 19-vuotias Tasha Elizarde (keskellä) osallistui tiistaina biodiversiteettikongressin paneelikeskusteluun ilmastonmuutoksesta. Kuvassa tanskalainen keskustelunvalvoja Martin Breum ja Saamelaisneuvoston ympäristöyksikön johtaja Gunn-Britt Retter Norjasta.Liisa Rohweder / WWF Suomi

Rovaniemellä koulutetaan tämän viikon aikana nuorista ympäristövaikuttajia eri puolille maailmaa. Arctic Youth Summitin 35 osallistujaa ovat alle 18–25-vuotiaita ja he tulevat yhdestätoista eri maasta.

– Nuoret oppivat lisää arktisesta alueesta ja sen suojelemisesta, kertoo viestinnän asiantuntija Antti Haavisto WWF Suomesta.

Haaviston mukaan suurin osa nuorista on tullut Rovaniemen ympäristönsuojeluviikolle arktisista maista. Neljän maan osallistujat ovat Arktisen neuvoston tarkkailijamaista, kuten Intiasta ja Saksasta.

Ympäristönsuojeluun perehtyneet nuoret 11 eri maasta Rovaniemen Norvajärvellä.
Fanny Aapio / WWF Suomi

Osa nuorista on havainnut omin silmin pysyviä muutoksia ympäristössään ilmaston lämmetessä.

Jäätikkö kutistui

Yksi heistä on Yhdysvalloissa Alaskan osavaltiossa asuva 19-vuotias Tasha Elizarde, joka on nähnyt Mendenhallin jäätikön kutistuvan. Matkaa kotikaupungista Juneausta on sinne viisitoista minuuttia.

Tasha Elizarde kertoo, että vielä noin kymmenen vuotta sitten jäätikön saattoi nähdä vuorenhuipun näköalatasanteelle kavuttuaan. Nyt jäätikköä on mahdotonta havaita edes huipulta, koska jää on jatkuvasti sulanut.

– Se tosiasia, että jäätikkö on kutistunut elinaikanani on tärkeä esimerkki ilmastonmuutoksesta.

Tasha Elizarden pääsi jo esittämään näkemyksiään ilmastoasioista Rovaniemellä tiistaina järjestetyssä Arktisen biodiversiteettikongressin paneelissa.

Vetoomus ministereille

Antti Haaviston mukaan nuoret osallistuvat muihinkin biodiversiteettikongressin tapahtumiin Rovaniemellä.

Lisäksi he esittävät loppuviikosta kokoontuvalle pohjoiselle ympäristöministerijoukolle julkilausuman arktisen alueen suojelusta.

Youth Summitin osallistujat tulivat Rovaniemelle perjantaina 5. lokakuuta ja he osallistuvat tapahtumiin ja koulutuksiin perjantaihin 12. lokakuuta saakka.

Liitutaululla vasemmalta: Alliana Marie Salanguit, Eva Wu, Jone Måsøy. Keskellä Kaustubh Srikanth. Oikealla takana Tasha Elizarde ja oikealla edessä Juhán Niila Stålka. Nuoret suunnittelevat luokassa julkilausumaansa.
Nuoret suunnittelevat luokassa julkilausumaansa.Fanny Aapio / WWF Suomi

Rovaniemellä nyt olevat nuoret vieraat ovat jo aktiiviisia ilmastoasioissa omissa yhteisöissään. Kotiinviemisinä heille on siis annettu seitsemän päivän ajan tietoa arktisesta luonnosta. Sitä he voivat taas jakaa eteenpäin tuntemilleen ihmisille ja päättäjille.

Korjattu 10.10. kello 10.20 kuvatekstistä Gunn-Britt Retterin nimi ja työtehtävä. Hän on Saamelaisneuvoston ympäristöyksikön johtaja, ei saamelaiskäräjien jäsen.