Hyppää sisältöön

Harrastajan löytö johti todennäköisesti kivikautisen asuinpaikan löytymiseen Tuusniemellä – museo: "Harrastajien löydöillä on valtavan suuri merkitys"

Kuopion kulttuurihistoriallisen museo toivoo ihmisiltä vinkkejä myös mahdollisista historiallista maastokohteista.

Museo saa esinelöytöjä harrastajilta, mutta myös omien tutkimusten kautta. Nämä liitupiipun palat ja muut esineet ovat löytyneet Kuopion Kauppakadun remontin yhteydessä. Ne ovat pääosin 1700–1800-luvuilta. Kuva: Matti Myller / Yle

Harrastajat toimittavat löytämiään historiallisia esineitä museoille entistä useammin. Muinaislöydöiksi määriteltävät esineet menevät Kansallismuseon kokoelmiin.

Esimerkiksi Kuopion kulttuurihistoriallinen museo saattaa ottaa kokoelmiinsa myös uudempia esineitä, jos niillä on paikallishistoriallista merkitystä.

Harrastajien tekemällä työllä on museoille merkitystä myös tutkimuksen kannalta, sanoo Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti Tytti Räikkönen-Partanen.

– Niillä on ihan valtavan suuri merkitys. Meillä ei ole hirveän paljon aikaa lähteä proaktiivisesti etsimään ja tutkimaan kohteita. Suurin osa kohteista, joita lähdetään katsomaan, tulee yleisöilmoitusten kautta.

Tänä vuonna harrastajat ovat löytäneet muun muassa kivisiä työkaluja Rautavaaralla sijaitsevalta kivikautiselta asuinpaikalta. Tuusniemeltä on puolestaan toimitettu museolle kourutaltta. Samalla paljastui todennäköisesti kokonaan uusi kivikautinen asuinpaikka.

Metallinpaljastimella Puijolta löytyneitä tulusrautoja. Kuva: Matti Myller / Yle

Jos epäilet löytäneesi jostakin historiallisen esineen, muista maltti. Räikkönen-Partasen mukaan paikalla ei kannata kaivaa liikaa, vaan ilmoittaa löydöstä museolle mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jos maastosta taasen löytyy ihmisen luita, niistä pitää ensiksi ilmoittaa poliisille.

Esinelöytöjen lisäksi museolle voi ilmoittaa myös maastohavainnoista. Tänäkin kesänä kulttuurihistoriallinen museo on saanut vinkkejä mahdollisista kalliomaalauksista ja pyyntikuopista.

– Melkein sanoisin, että ne ovat jopa tärkeämpiä kuin irralliset esinelöydöt, Räikkönen-Partanen sanoo.

Yksityiset ihmiset voivat parhaillaan hakea Museovirastosta avustusta muinaisjäännösalueiden hoitoon (siirryt toiseen palveluun). Avustusta voi saada esimerkiksi kivikautisen asuinpaikan, lapinraunion (siirryt toiseen palveluun) tai ensimmäisen maailmansodan aikaisen puolustusvarustuksen hoitoon.

– Jos kiinnostusta löytyy, voi ottaa yhteyttä maakuntamuseoon. Tänä vuonna avustuksia on kohdennettu maisemanhoitoon.

Nämä 1700–1800-lukujen vaihteessa valmistetut liitupiipun osat löytyivät Kuopion Kauppakadun katutöiden yhteydessä. Kuva: Matti Myller / Yle