Hyppää sisältöön

Jättimäistä sellutehdasta Kuopioon puuhaava Finnpulp rauhoittelee pelkoja ympäristöhaitoista – katso keskiviikkona pidetty yleisötilaisuus

Yle näyttää Kuopiossa järjestettävän keskustelutilaisuuden suorana netissä kello 18.55 alkaen.

Elokuvateatterin sali täynnä yleisöä.
Voit seurata Finnpulp-yleisötilaisuuden suoraa lähetystä täältä.

Keskustelu maailman suurimman havusellutehtaan rakentamisesta Kuopioon kiihtyy.

Tehdasta Kuopion Sorsasaloon suunnitteleva Finnpulp järjestää tänään keskustelutilaisuuden, joka alkaa kauppakeskus Iso Ceessä kello 17.30. Yle lähettää sitä suorana netissä 18.55–20.00.

Esille nousevat tehtaan vaikutukset talouteen, työllisyyteen ja ympäristöön.

Finnpulp on kutsunut tilaisuuteen asiantuntijoiksi ympäristöasioiden konsultti Jukka Tanan ja Suomen ympäristökeskuksen johtavan vesistötutkijan Olli Malveen. Hankkeen aikatauluista tuoreimmat tiedot antaa Finnpulpin projektijohtaja Timo Piilonen.

Yleisökysymyksiin vastaavat lisäksi Finnpulpin toimitusjohtaja Martti Fredrikson ja Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhonen.

Voit seurata lähetystä klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa, tai sitten voit seurata sitä Yle Areenasta täältä. Osallistu keskusteluun netissä tämän artikkelin alla olevan kommenttitoiminnon avulla.

Jäikö jotain kuulematta? Julkaisemme myöhemmin tänään koosteartikkelin tilaisuudesta. Lisäksi julkaisemme tilaisuuden tallenteen Yle Areenaan, josta voit katsoa vaikka koko lähetyksen uudestaan.

Mikä Finnpulp?

Finnpulp Oy haluaa perustaa biotuotetehtaan Kuopion Sorsasaloon, Kallaveden rannalle. Toteutuessaan tehdas olisi maailman suurin havusellutehdas, joka tuottaisi vuodessa 1,2 miljoonaa tonnia sellua. Tehtaan kokoluokkaa voi havainnollistaa vaikkapa näin:

Kuvamanipulaatio

Finnpulpin ydinryhmään kuuluvat toimitusjohtaja Martti Fredrikson, hallituksen puheenjohtaja Niilo Pellonmaa, projektijohtaja Timo Piilonen ja Jyrki Yrjö-Koskinen. Kaikilla heistä on pitkä kokemus metsäteollisuudesta (siirryt toiseen palveluun).

Yhtiön suurin rahoittaja on kiinalainen pehmopaperivalmistaja Hengan, joka rahoittaa hankkeen noin 15 miljoonaa euroa maksavan esisuunnitteluvaiheen. Pienemmillä summilla ovat mukana Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK, metsäteollisuussuku Björnbergien Grizzly Hill Capital sekä elintarviketeollisuudesta tunnetun Ingman-suvun sijoitusyhtiö Ingman Finance (siirryt toiseen palveluun).

Kokonaisrahoituksesta on siis kasassa vasta murto-osa. Toimitusjohtaja Fredrikson sanoi kuitenkin syyskuussa Ylelle, että hän "pitäisi varmana, että havusellutehtaalle saadaan rahoitus".

Finnpulpilla on tehtaalle rakennuspaikka ja Vaasan hallinto-oikeuden vahvistama ympäristölupa. Lupa ei ole kuitenkaan vielä lainvoimainen, sillä päätökseen on haettu valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta ja myös valitusaikaa on jäljellä.

Finnpulp on arvioinut, että tehtaan pysyvä työllistämisvaikutus olisi Suomessa noin 3 400 henkeä vuodessa. Itse tehdas työllistäisi 200 ihmistä. Tehdas voisi aloittaa tuotannon aikaisintaan keväällä 2021.

Sitä mukaa kun hankkeen toteutuminen on tullut todennäköisemmäksi, myös tehtaan vastustajat ovat aktivoituneet. Äänekkäintä vastarintaa on pitänyt Pro Kallavesi -kansalaisliike, joka pelkää tehtaan saastuttavan Kallaveden. Keskiviikkoinen yleisötilaisuus voidaankin nähdä Finnpulpin pyrkimyksenä rauhoitella keskustelua ympäristöhaitoista.