Ruotsin kokoomusjohtaja sai sosiaalidemokraateilta rukkaset, mutta yrittää edelleen löytää tukea porvarihallitukselle

Porvariblokin johtajalla on viikko aikaa yrittää muodostaa mieleisensä hallitus Ruotsiin.

Ulf Kristersson
Ruotsin parlamentin puhemies Andreas Norlén ja Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson.
Ruotsin parlamentin puhemies Andreas Norlén ja Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson.Henrik Montgomery / EPA

Hallituksenmuodostajaksi nimitetty Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson raportoi tiistaina puhemies Andreas Norlénille yrityksistä löytää tukea porvarihallitukselle. Kristersson oli esittänyt yhteistyötä blokkien yli sosiaalidemokraateille, mutta sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven torjui sen odotetusti.

Porvariblokin keskiryhmät ovat pitäneet yhteistyötä sosiaalidemokraattien kanssa tärkeänä, koska ne eivät halua tukeutua ruotsidemokraatteihin.

Kristersson sanoo pyrkivänsä edelleen muodostamaan neljän porvaripuolueen yhteishallituksen. Hänellä on viikko aikaa löytää hallituspohja, jota parlamentin enemmistö ei vastusta. Kristersson sanoo jatkavansa keskusteluja seuraavista vaihtoehdoista muiden porvaripuolueiden kanssa.

– Jos sosiaalidemokraatit muuttavat vielä mielensä, oveni on auki, Kristersson sanoi tiistain tiedotustilaisuudessa.

Ruotsin poliittinen tilanne on ollut lukossa syyskuun alussa pidettyjen vaalien jälkeen. Kummallakaan perinteisellä blokilla, punavihreillä tai porvareilla, ei ole enemmistöä Ruotsin parlamentissa. Kaikki puolueet ovat toistaiseksi kieltäytyneet yhteistyöstä kolmanneksi suurimman puolueen, ruotsidemokraattien kanssa.

Kristerssonin yritystä muodostaa neljän puolueen porvarihallitus on pidetty varsin epätoivoisena. Sosiaalidemokraattien torjunnan jälkeen hänen ainoa mahdollisuutensa on ruotsidemokraattien passiivisen tai aktiivisen tuen hyväksyminen. Mikäli porvariblokin keskiryhmät eli keskustapuolue ja liberaalit eivät siihen suostu, Kristerssonin voi esittää kokoomuksen ja kristillisdemokraattien hallitusta.

Kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien yhteishallitus ei ole ollut Suomen tapaan luonteva Ruotsissa. Sitä pidetään viimeisenä vaihtoehtona kriisiaikojen varalta.

Puhemies Norlén arvioi viikko sitten, että jonkun puolueen on joustettava aiemmista kannoistaan, jotta maahan saadaan hallitus.