Suomen hakkuut ovat nyt ennätystasolla – metsät yhä tärkeämmässä asemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa

Metsien merkitys ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa kasvaa jatkuvasti. Puuta Suomessa riittää, mutta niin riittää ottajiakin.

hakkuut
Metsäkone energiapuun hakkuutyömaalla Oulun Haukiputaalla 23.10.2017.
Risto Degerman / Yle

Luonnonvarakeskus (Luke) on päivittänyt Suomen metsävaratiedot. Tuoreimpien mittausten mukaan puuston määrä on edelleen lisääntynyt.

Puille on korkeasuhdanteen aikana riittänyt kysyntää. Puukauppa käy vilkkaana, ja metsänomistajille ropisee kantorahoja. Etenkin sellun, kartongin ja sahatavaran vienti on vetänyt hyvin.

Mutta metsiä tarvitaan myös muuhun käyttöön kuten vaikkapa virkistyskäyttöön. Niin ikään metsiä tarvitaan myös sitomaan hiilidioksidia nykyistä enemmän lämpötilan nousun hillitsemiseksi.

– Metsien merkitys on noussut jatkuvasti Suomen ilmastopolitiikassa. Ensimmäinen tärkeä tekijä oli EU:n linjaus metsien nostamisesta ilmastopolitiikan työvälineeksi. Edelleen tämä ilmastopaneelin raportin, IPCC:n linjaus tulee sitä korostamaan, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Antti Asikainen sanoo.

Ristiriitainen tilanne

Samalla puunkäyttö ja hakkuiden määrät herättävät yhä enemmän keskustelua. Puulla voidaan korvata osaltaan fossiilisia polttoaineita, mutta samalla metsien hiilivarastojen kasvu eli hiilinielut joutuvat uhatuiksi. Tilanne on ristiriitainen, sillä hallitus tavoittelee metsähakkuiden tuntuvaa kasvattamista.

Professori Asikainen huomauttaa, ettei pelkkä hakkuiden määrä ole tärkein asia, vaan se, miten ne kohdistuvat. Ja nyt näyttää siltä, etteivät hakkuut kohdistu ilmaston kannalta optimaalisesti.

– Joka tapauksessa Suomen metsät nettositovat hiiltä myös tämmöisissä kohoavien hakkuiden skenaarioissa. Mutta tietenkin lyhyellä aikavälillä on niin, että mikäli erittäin voimakkaasti hakkuita lisätään, muutamiksi vuosiksi meidän metsien nettohiilinielu pienenee.

Professori Antti Asikainen arvelee, että seuraava hallitus ottaa nielukeskustelun ja myös hakkuumäärät työpöydälleen, kun hallitusohjelmaa sorvataan.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus