Kommandopipomiehen kassista löytyi 18 kiloa amfetamiinia – viisi tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin

Helsingistä löytynyt amfetamiinikätkö koitui huumeliigan kohtaloksi.

huumeet
Tullimies raja-asemalla
Niko Mannonen / Yle

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tiistaina viisi miestä jutussa, jossa Tulli löysi mittavan, maastoon piilotetun amfetamiinikätkön Helsingin Ramsinniemestä.

Oikeus katsoi, että viisi miestä osallistui eri rooleissa vajaan 24 amfetamiinikilon maahantuontiin kahdella eri kerralla viime vuonna. Kaksi suomalaismiestä oli tilannut huumeet kuriireilta kolmannen miehen kautta.

Huumeet oli tuotu Hollannista ja kuljetettu Suomeen Liettuaan ja Britanniaan rekisteröityjen henkilöautojen bensatankeissa.

Liiga jäi kiinni, kun toinen suomalaismiehistä oli hakemassa huumeita Helsingin Ramsinniemestä maastokätköltä. Mies pakkasi huumeet urheilukassiin kommandopipoon pukeutuneena, minkä jälkeen Tulli otti hänet kiinni reilun 18 kilon amfetamiinilastin kanssa.

Liiga oli jo aikaisemmin tuonut maahan viisi kiloa amfetamiinia, joka oli ehditty jo levittää edelleen. Amfetamiini oli oikeuden mukaan noin 20–21 prosentin vahvuista, eli käyttövalmista ainetta.

– Käräjäoikeus toteaa, että katukaupassa levitettävän amfetamiinin pitoisuus on yleensä noin 20–40 painoprosenttia, tuomiossa sanotaan. Amfetamiinin grammahinnaksi laskettiin oikeudessa 25 euroa, eli huumeiden arvo oli vajaat 600 000.

Pisin tuomio yli 11 vuotta vankeutta

Miehet tuomittiin kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta. Oikeus tuomitsi Kim Rainer Kjellmanin, 59, ja Tony Peter Kjellmanin, 30, kymmeneksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Tony Kjellman tuomittiin myös ampuma-aserikoksesta, sillä hänen hallustaan löydettiin pistooli.

Kovimman tuomion, 11,5 vuotta sai Laimonas Miciulevicius, 34, joka oikeuden mukaan huolehti kuriirien matkojen järjestelyistä ja rahoituksesta sekä yhteydenpidosta Hollannissa olevaan yhteyshenkilöön. Hänen tuomiotaan kovensi muun muassa se, että hän oli syyllistynyt aiemmin huumausainerikoksiin.

Kuriirit Dovydas Kryzevicius, 25, ja Marius Vagdaris, 30, tuomittiin kuuden ja seitsemän vuoden vankeusrangaistuksiin.

Lisää aiheesta:

Syyte: Viisikko järjesteli Hollannista Suomeen polttoainetankissa yli 20 kiloa amfetamiinia, aineet kätkettiin maastoon Helsingissä