Näyttelijästä puhujaksi harpannut Tom Pöysti yllätti Susanna Laineen ja paljasti, mitä on elämän kulinarismi

Tom Pöysti on ammattipuhuja, joka kiertää Suomea puhumassa elämän arvoista. Pöystin mukaan suomalaisten suurin ongelma on pelko katsoa ulospäin.

Tom Pöysti
Tom Pöysti yllätti kehuillaan Susanna Laineen
Tom Pöysti yllätti kehuillaan Susanna Laineen

Tom Pöysti tunnetaan näyttelijänä niin teatterista, kuin monista elokuvista ja tv-ohjelmista. Vajaat kaksikymmentä vuotta sitten tuli kuitenkin hetki jolloin hän huomasi, että näytteleminen ei ole se oma juttu.

– Olin jo vetää itseni hautaan ja alkoholisoiduin pahasti. Sitten keksin lähteä Kuusamoon, olin rinnetyöntekijänä ja tein kaikkea muuta. Se oli viisasta, ja siitä alkoi uusi elämä.

Elämän kulinarismi

Nykyisin Tom Pöysti on ammattipuhuja ja sparraaja. Pöystin mieliaiheita ovat mielekkyys, arvot ja rohkeus elää. Yksi Pöystin mielitermejä on elämän kulinarismi.

– Me elämme aika rankkaa aikaa, hyvinkin vaikeaa. Mutta pitäisi osata leikkiä tosissaan. Nauttia ruoasta, nauttia hyvästä tarinasta. Ongelma on se, että me keskitymme liikaa minuun, itseemme, mutta maailma on meidän ulkopuolellamme: ympärillä olevat ventovieraat ihmiset. Joka paikasta voi löytyä uusi ystävä. Se on elämän kulinarismia – viedä itsensä uusiin maailmoihin.

Leikkimisen taito kateissa

Pöystin mukan suomalaiset ovat kadottaneet leikkimisen ja heittäytymisen taidon. Tervehtimisen taitokin tuntuu kadonneen.

–Etelä-Suomessa tervehtiminenkin on joku ongelma. Että parempi ettei sanota mitään, ettei tule virheitä. Minä pidän sitä kaikista tärkeimpänä. Silloin minä ilmaisen, etten ole vaarallinen, vaan olen kiinnostunut.

Kehuminen kannattaa

Elämän kulinarististen ohjeiden lisäksi Pöysti yllätti Puoli seitsemän -ohjelman juontajan, Susanna Laineen yllätyskehuilla.

– Sinä olet Susanna yksi Suomen kauneimpia naisia. Mutta minua ei kiinnosta niinkään, miltä sinä näytät. Sinulla on yksi lahja. Se tulee ranskankielisestä sanasta présence, ja se tarkoittaa läsnäoloa. Minä voin vakuuttaa, että se tekee sinut kauniiksi.

Katso Tom Pöystin koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa Yle Areenasta.