1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Hävittäjäkaupat ovat hallituskysymys, autojen päästövähennyksistä kompromissi, säätiöiden tuki tieteelle kasvaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Boeing F/A-18 C/D Hornet.
Boeing F/A-18 C/D Hornet.Puolustusvoimat

Seuraavaan hallitukseen huolitaan vain hävittäjäkauppaan halukkaat

Vaalien jälkeinen eduskunta päättää rahoituksen myöntämisestä Suomen rauhan ajan kalleimmalle asekaupalle. Monitoimihävittäjistä päätettäneen vuonna 2021. Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) sekä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) pitävät selvänä, että hävittäjähankinnan hyväksymisestä tulee puolueille yksi seuraavan hallituksen kynnyskysymyksistä.

Kompromissihakuisuus voitti kunnianhimon autojen päästövähennyksissä

Pakokaasua tulee pakoputkista.
Tieliikennelaki rajoittaa autojen joutokäyntiä. Marcus Führer / EPA

EU-maiden ympäristöministerit pääsivät myöhään yöllä sopuun uusien autojen päästövähennystavoitteista. EU-maat sopivat, että uusien autojen päästöjä pitäisi vähentää 35 prosenttia vuodesta 2021 vuoteen 2030. Suomi ajoi alun perin kunnianhimoisempaa ratkaisua, mutta äänesti lopulta kompromissiesityksen puolesta. YK:n ilmastopaneelin maanantainen raportti on kannustanut poliitikkoja toimiin ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Säätiörahoituksen merkitys tieteelle kasvaa, kun valtion tuki vähenee

syöpähoito immunoterapia koeputki laboratorio
Yle

Säätiörahoituksen merkitys suomalaiselle tieteelle on tunnettua suurempi, osoittaa pian julkaistava Tieteen tukijoukot -tutkimus. Sen on tehnyt Helsingin yliopiston dosentti Allan Tiitta, joka on huolissaan tiederahoituksen nykyisistä suuntaviivoista. Valtion tuki tieteelle on vähentynyt merkittävästi 2010-luvulla.

Transparency kehottaa EU:ta seuraamaan jäsenmaiden kansalaisuuskauppaa

Nainen ojentaa passia
AOP

Seitsemän EU:n jäsenmaata – Itävalta, Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Portugali ja Unkari – myy kansalaisuuksiaan tai oleskelupiaan. Niin kutsuttu kultainen viisumi -järjestelmä on korruptiota tutkivan Transparency International -järjestön mukaan altis lahjonnalle ja väärinkäytöksille. Järjestö julkaisee keskiviikkona Brysselissä uuden raportin järjestelmän riskeistä.

Sää poutaantuu iltapäiväksi

keskiviikon sääkartta
Yle

Pohjoisessa tienpinnat voivat olla aamulla liukkaita kylmän yön jäljiltä, varoittaa Ylen meteorologi Matti Huutonen. Keskiviikkona päivällä tuuli käy länsiluoteesta, sää poutaantuu ja suuressa osassa maata myös selkenee. Lämpötila voi etelässä kohota paikoin jopa 15 asteen yläpuolelle.

Lue lisää säästä täältä.

Lue seuraavaksi