CNN: YK-lähettiläs Haleyn eroilmoitus tuli yllätyksenä Yhdysvaltain ulkopoliittiselle johdolle – Ivanka kiistää olevansa Haleyn seuraaja

Haley on pysynyt vaitonaisena lähtönsä tarkemmista syistä mutta korostanut, että on tärkeää ymmärtää, milloin on aika astua sivuun.

YK
Tummahiuksinen nainen fuchsianvärisessä mekosa kättelee Trumpia.
Nikki Haley ja Donald Trump pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa he kertoivat Haleyn jättävän tehtävänsä YK-lähettiläänä.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain YK-lähettilään Nikki Haleyn eroilmoitus tuli täytenä yllätyksenä ulkoministeri Mike Pompeolle sekä kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Boltonille, kertovat useat hallintoa lähellä olevan lähteet uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Myöskään Valkoisen talon virkakunnassa ei ollut tietoa Haleyn lähdöstä, kertovat lähteet.

Kysymyksiä on virkakunnassa herättänyt Haleyn lähdön ajoitus: Miksi lähteä nyt, kun marraskuun välivaaleihin on aikaa vain neljä viikkoa?

Haley on korostanut, ettei hänen lähtönsä liity vuoden 2020 presidentinvaaleihin.

– Kaikille, jotka aikovat kysyä asiasta: En pyri presidentiksi 2020, Haley painotti.

Muuten hän on pysynyt vaitonaisena lähtönsä tarkemmista syistä.

– Mielestäni on oltava tarpeeksi epäitsekäs ymmärtääkseen, milloin on aika astua sivuun ja antaa jonkun toisen hoitaa työsi, Haley sanaili.

Yhdysvaltain tiedostusvälineissä on spekuloitu, että lähdön taustalla olisi Haleyn putoaminen pois Trumpin sisäpiiristä. Tämä olisi spekulaatioiden mukaan tapahtunut silloin, kun Pompeo nousi ulkoministeriksi ja Bolton turvallisuusneuvonantajaksi.

Ivanka Trump: En ole Haleyn seuraaja

Presidentti Trump kertoi toivovansa, että hän löytäisi seuraajan Haleylle seuraavan kahden tai kolmen viikon aikana.

Yhdeksi vaihtoehdoksi yhdysvaltalaismediassa arvailtiin Trumpin Ivanka-tytärtä, joka kuitenkin katkaisi spekulaatioilta nopeasti siivet Twitterissä.

– Tiedän, että presidentti tulee nimittämään lähettiläs Haleylle vaikuttavan seuraajan. Tuo seuraaja en ole minä, presidentin tytär kirjoitti.

Yhtenä vahvana Haleyn seuraajaehdokkaana on pidetty Trumpin entistä neuvonantajaa, tätä nykyä Goldman Sachs -investointipankissa vaikuttavaa Dina Powellia.

Trump on vahvistanut, että Powell on yksi ehdokaskandidaatti hänen viisi henkilöä sisältävällä listallaan, mutta ei halunnut nimetä muita henkilöitä.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley eroaa tehtävästään

Lähteet: AP, Reuters, AFP