1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saudi-Arabia

Turkkilaiskanavan video: Oliko kadonnut sauditoimittaja tässä autossa, joka poistui konsulaatista?

Hallitusmielisen yksityisen tv-kanavan videolla näkyy, kuinka musta auto pysäköidään Saudi-Arabian konsulin autotalliin.

Saudi-Arabia
Turkkilaiskanava julkaisi valvontakamerakuvaa sauditoimittaja Jamal Khashoggin tapauksesta
Turkkilaiskanava julkaisi valvontakamerakuvaa sauditoimittaja Jamal Khashoggin tapauksesta

Turkin mediassa on julkaistu lisää kuvamateriaalia, joka liittyy reilu viikko sitten kadonneen sauditoimittajan Jamal Khashoggin tapaukseen.

Videolla näkyy ensin Khashoggin saapuminen Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa. Vajaat kaksi tuntia myöhemmin konsulaatista poistuu musta pakettiauto, joka ajetaan konsulin talon autotalliin parin kilometrin päässä.

Videon on julkaissut uutiskanava 24, jonka omistajalla on läheiset välit Turkin presidenttiin Recep Tayyip Erdoğaniin.

Turkin viranomaiset ovat sanoneet pelkäävänsä, että Khashoggi on murhattu konsulaatissa. Saudi-Arabia on aiemmin tyrmännyt syytökset perusteettomina.

Spekulaatiot tapauksen yksityiskohdista käyvät Turkin mediassa kiivaina. Esimerkiksi hallitusta lähellä oleva Sabah-lehti (siirryt toiseen palveluun) on julkaissut 15 epäillyn nimet ja kuvat, jotka olisi otettu passintarkastuksessa. Lehti nimittää epäiltyjä "salamurhapartioksi", joka olisi lähetetty Istanbuliin tätä tarkoitusta varten.

Brittilehti The Guardian kertoo (siirryt toiseen palveluun) puolestaan, että konsulaatin turkkilaiset työntekijät oli käsketty yhtäkkisesti vapaalle Khashoggin katoamispäivänä. Lehden mukaan myös valvontakameran tallenteet tuolta päivältä ovat kadonneet konsulaatista.

Morsian pyysi Trumpilta apua

Khashoggin morsian pyysi tiistina Yhdysvaltain presidenttiparilta Donald ja Melania Trumpilta apua katoamistapauksen selvittämiseen.

– Vetoan nyt presidentti Trumpiin ja ensimmäiseen naiseen Melaniaan, jotta he auttaisivat tuomaan lisävalaistusta Jamalin katoamiseen, turkkilainen Hatice Cengiz kirjoittaa Washington Postin julkaisemassa mielipidekirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun).

Cengiz sanoo, että hän luuli sulhasensa olevan turvassa Turkin maaperällä.

Cengizin mukaan Khashoggi ei uskonut, että saudiviranomaiset voisivat pakottaa hänet pysymään Turkin-konsulaatissa.

Khashoggi ei ole antanut itsestään elonmerkkejä sen jälkeen, kun hän meni käymään Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa. Hänen piti hakea konsulaatista asiakirjoja avioliittoa varten.

– Olimme kutsuneet sisarukseni ja läheisiä ystäviämme illalliselle, jolla voisimme kertoa avioitumisuutisen. Tarvitsimme vain yhden paperin, Cengiz kirjoittaa.

Omaehtoisessa maanpaossa elänyt Khashoggi on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia sauditoimittajia. Hän on kritisoinut Saudi-Arabian kruununprinssin Muhammed bin Salmanin johtamistapaa mutta kyennyt samalla säilyttämään suhteensa kuningashuoneen lähipiiriin.

Khashoggin tunnetuimmat kolumnit viimeisen vuoden aikana oli julkaistu Washington Postissa.

Ovessa on kullattu kohokuva palmusta ja kahdesta miekasta ristissä. Miehen varjo näkyy oven päällä.
Videolla käydään läpi, mitä toimittaja Khashoggille tapahtui ennen kuin hän katosi 2. lokakuuta.

Muokkaus klo 12.53: Lisätty video, muokattu ja päivitetty uutisen alkua ja rakennetta.

Lisää aiheesta:

Turkkilaistutkijoiden johtopäätös valvontakamerakuvista: Saudijournalistin ruumis paloiteltiin ja lennätettiin ulos maasta

Katoamismysteeri syvenee: The Washington Post vaatii selvitystä sauditoimittajan kohtalosta

Lähteet Reutersille: Washington Postin kolumnistin epäillään joutuneen murhatuksi Saudi-Arabian konsulaatissa

Lähteet: STT, AP, AFP

Lue seuraavaksi