1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Pitkät ihmiset alttiimpia suonikohjuille

Geenitietoja hyödyntäneessä tutkimuksessa huomattiin, että lyhyisiin osallistujiin verrattuna pisimmät osallistujat saivat suonikohjuja lähes kaksi kertaa todennäköisemmin.

suonikohjut
naisella suonikohjuja jaloissa
Suonikohjut suurentavat laskimoveritulppien vaaraa.AOP

Pitkien ihmisten on epäilty saavan suonikohjuja muita helpommin, mutta nyt tämä on varmistettu suuressa ja laadukkaassa tutkimuksessa. Geenitietoja hyödyntänyt tutkimus viittaa siihen, että pituus on suonikohjujen kausaalinen riskitekijä.

Tutkimuksen tavoite oli etsiä uusia suonikohjujen riskitekijöitä ja varmistaa vanhoja yhdistämällä perinteisempiä terveystietoja geenitietoihin. Koneoppimisen ja tekoälyn avulla tutkijat analysoivat lähes 500 000 ihmistä.

Analyysi varmisti jo tunnettujen riskitekijöiden – korkea ikä, naissukupuoli, lihavuus, raskaudet, laskimotukokset – altistavan suonikohjuille, mutta niiden lisäksi löytyi useita uusia. Näistä merkittävin ja voimakkain oli pituus. Verrattuna lyhyisiin osallistujiin pisimmät osallistujat saivat suonikohjuja lähes kaksi kertaa todennäköisemmin.

Pituuden ja suonikohjujen yhteys vahvistui entisestään, kun analyysiin otettiin mukaan geenitiedot. Tutkijat pitävät tuloksiaan riittävän varmoina, jotta pituuden voi sanoa olevan suonikohjujen kausaalinen eli syyseurauksellinen riskitekijä. Kaikkiaan tutkijat löysivät 30 uutta geenivarianttia, jotka liittyvät suonikohjuihin. Samat geenit vaikuttavat muun muassa verisuonten kehittymiseen sekä luustoon.

Brittien tutkimus on hieno osoitus tietokantoja, geenitietoja ja koneoppimista hyödyntävien tutkimusten mahdollisuuksista sairauksien riskitekijöiden etsimisessä ja varmistamisessa. Tulokset saattavat myös auttaa hoitojen kehittämisessä.

Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Vajaatoimintaan johtavat laskimoiden seinämissä tapahtuvat rakenteelliset muutokset ja laskimoiden läppien rappeutuminen. Suonikohjut näkyvät ihon läpi pullistuneina suonina, ja ne vaivaavat noin 20–30 prosenttia aikuisista. Suonikohjut suurentavat laskimoveritulppien vaaraa.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi