HKScan vähentää 165 työntekijää – työntekijät järkyttyivät: "Miten työt pystytään hoitamaan tästä eteenpäin"

Yhtiö arvioi säästävänsä noin seitsemän miljoonaa euroa vuodessa nyt tehtävillä työntekijävähennyksillä ja lomautuksilla.

Lomautukset ja irtisanomiset
HKScanin Forssan tuotantolaitoksella lihanleikkausta
HKScan

Liha- ja ruokayhtiö HKScanin yt-neuvottelut ovat päättyneet. Henkilöstömäärä vähenee 165 työntekijällä. Lisäksi yksiköissä varaudutaan kausivaihteluista johtuviin paikkakuntakohtaisiin lomautuksiin esimerkiksi joulukinkkukauden ja kesän grillisesongin ulkopuolella.

HKScanin tuotannosta vastaava johtaja Sami Sivuranta kertoo, että irtisanomisprosessi on aloitettu jokaisella paikkakunnalla ja pyritään saattamaan loppuun mahdollisimman nopeasti.

Suurimmasta toimipisteestä Vantaalta joutuu lähtemään 72 työntekijää.

Lounais-Hämeestä Forssasta irtisanotaan 55 työntekijää. Lomautuksiakin saattaa vielä tulla.

Outokummun yksikössä Pohjois-Karjalassa työt loppuvat 15 ihmiseltä. Lisäksi luvassa on kausivaihteluista johtuvia lomautuksia. Outokummun nautateurastamolla työskentelee tällä hetkellä noin 160 ihmistä.

Toimilla pyritään säästämään noin seitsemän miljoonaa euroa vuodessa.

Kesäkuussa alkaneet yt-neuvottelut koskivat tuotannon ja logistiikan työntekijöitä Vantaan, Forssan, Mikkelin, Paimion ja Outokummun yksiköissä.

Tuotantotoimintojen tehostaminen liittyy HKScanin tavoitteeseen saada aikaiseksi 40 miljoonan euron vuotuiset säästöt vuoden 2020 aikana ja siitä eteenpäin.

Työntekijät järkyttyivät Forssassa

Forssan elintarviketyöläisten ammattiosaston puheenjohtaja Janne Nieminen kertoo, että tunnelmat ovat olleet järkyttyneet.

– Kyllä tässä jää aika sanattomaksi. On keskusteltu tänne jäävien kanssa, miten työt pystytään hoitamaan tästä eteenpäin, se on suuri huoli. Shokki on tullut irtisanomislukujen takia. Niin moni hyvä työkaveri lähtee, joiden kanssa on tehty vuosia hommia, ja se tuntuu tosi pahalta.

Forssan tuotantolaitoksella on jo aamupäivällä jaettu irtisanomisilmoituksia, kertoo Nieminen.

– Tämä lähti nopeasti rullaamaan tänä aamuna. Meidät kutsuttiin luottamusmiesten palaveriin, missä käytiin läpi irtisanomisperusteita vielä kerran ja sitten osastokohtaisiin palavereihin. Nyt irtisanomisia tehdään parhaillaan yksi kerrallaan.

Myös töihin jäävien työssäjaksaminen huolestuttaa Niemistä. Hän pelkää sairastavuuden ja työperäisten sairauksien lisääntyvän.

Jo ennestään työttömyyden kanssa kipuilevassa Forssassa HKScanin työpaikkojen menetys kirpaisee. Janne Nieminen sivaltaa myös kauppaa ja muistuttaa panostamisesta kotimaiseen ruokaan.

– Aika paljon kauppa kuristaa. On tarjouskilpailut ja tämmöiset, ja tuntuu, ettei tässä ole jaettavaa koko ketjuun. Jotkut jäävät nuolemaan näppejään, tuottajat tai työntekijät. Nyt tämä säästö ulosmitataan työntekijöiltä.

– Kauppa voisi kantaa vastuunsa, että pystyisi koko ketjuun jakamaan sitä, että kannattaa tuottaa ja tehdä tätä työtä. Kotimaisuus on kaiken a ja o: että tuote on tehty Suomen rajojen sisäpuolella ja kotimaisista tuotteista.