Kokoomuksen puoluesihteeri: Vaaliliitto sinisten kanssa ei houkuttele

Tällä hetkellä sinisten kanssa ei neuvotella vaaliliitosta missään vaalipiirissä, kertoo kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen.

eduskuntavaalit
Janne Pesonen
Kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen sanoo, että yleisin käytäntö on mennä vaaleihin yksin ja omalla listalla.Jarno Kuusinen / AOP

Kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen sanoo, että tällä hetkellä sinisten kanssa ei neuvotella vaaliliitosta missään vaalipiirissä.

– Sen taustalla ei ole mitään keskitettyä päätöstä etteikö heidän kanssaan voisi kuitenkin yhteistyötä tehdä. Puolue, jolla ei ole kannatusta, organisaatiota eikä resursseja käydä vaaleja ei vaan näyttäydy erityisen houkuttelevana vaaliliittokumppanivaihtoehtona kenellekään, Pesonen vastaa sähköpostitse.

Puolue, jolla ei ole kannatusta, organisaatiota eikä resursseja käydä vaaleja ei vaan näyttäydy erityisen houkuttelevana vaaliliittokumppanivaihtoehtona kenellekään

Janne Pesonen, kokoomuksen puoluesihteeri

Pesosen mukaan vaaliliittoja käsitellään kokoomuksessa vaalipiiri kerrallaan ja kukin vaalipiiri omana tapauksenaan.

– Yleensä neuvotteluihin lähdetään jossain vaalipiirissä, jos vaaliliitto arvioidaan puolueen kannalta siellä matemaattisesti edulliseksi tai siinä nähdään selkeästi isompia hyötyjä kuin mitä siinä nähdään riskejä. Kaikkein yleisin käytäntö meilläkin on mennä vaaleihin yksin ja omalla listalla, puoluesihteeri jatkaa.

Neuvottelut katkesivat Lapissa

Tuorein tapaus on Lapista, jossa kokoomus ilmoitti keskiviikkona aamulla, ettei se jatka neuvotteluja vaaliliitosta sinisten kanssa. Neuvotteluja käytiin tiettävästi viime keväästä lähtien.

– Kyllä tämä on osa valtakunnallista linjaa, mutta olen aistinut myös Lapin kokoomuslaisten henkeä. Siellä on nimen omaan toivottu, ettei sinisten kanssa jatketa neuvotteluja, Lapin kokoomuksen puheenjohtaja Heikki Autto Rovaniemeltä sanoo.

Heikki Autto, Kokoomus
Lappilainen Heikki Autto yrittää takaisin eduskuntaan liittoutumalla kristillisdemokraattien kanssa.Antti Kolppo / Yle

Kokoomuksen piirijärjestöjen täytyy saada kokoomuksen puoluehallitukselta hyväksyntä vaaliliitoille. Autto kuitenkin kiistää, että puoluehallitus olisi kieltänyt liiton sinisten kanssa Lapissa.

Torvinen yllättyi

Matti Torvinen
Sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen miettii asettumista ehdolle joko Helsingistä tai Lapista.Jarno Kuusinen / AOP

Sinisten puoluesihteeri ja kansanedustaja Matti Torvinen Rovaniemeltä sanoo olevansa yllättynyt siitä, että neuvottelut vaaliliitosta ovat katkenneet.

– Kokoomus teki yllättävän vedon. Vielä helmikuussa Heikki Autto tuli hattu kourassa luokseni toimistolle pyytämään yhteistyötä ja nyt teki näin. Tämmöistä se politiikka on, Torvinen sanoo.

Torvinen sanoo vielä pohtivansa, asettuuko hän eduskuntavaaleihin ehdolle Lapista vai Helsingistä. Hänen mukaansa siniset asettavat eduskuntavaaliehdokkaita myös Lapissa.

Ilta-Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan myöskään kristillisdemokraatit eivät aio alkaa vaaliliittoon sinisten kanssa.

Lapissa kokoomus ja KD liitossa

Kokoomus puolestaan on solminut Lapissa vaaliliiton kristillisdemokraattien kanssa. Vaaliliittoon saattaa tulla vielä kolmas puolue, mutta Heikki Autto ei paljasta mikä puolue on kyseessä.

Kokoomuksen Lapin piiri päättänee uudesta vaaliliitosta ensi perjantaina, jolloin kokoomus asettaa lisää ehdokkaita ensi kevään eduskuntavaaleihin. Kokoomus on jo asettanut Lapissa kuusi ehdokasta. Heidän joukossaan on eduskunnasta viime vaaleissa pudonnut Heikki Autto.