Uuden päiväkodin saaminen Kemiin on solmussa – ratkaisuksi ehdotetaan päivähoidon yksityistämistä

Kemissä lähes parin sadan lapsen päiväkotihanke on solmussa, jonka ei odoteta ratkeavan ihan lähiaikoina.

päivähoito
Kemiin suunnitellun päiväkodin paikka ilmasta
Pajarinrannan päiväkodille on kaavoitettu paikka lähelle liikennepuistoa ja koirapuistoa.Antti Ullakko / Yle

Kemiin syntynyttä päiväkotiongelmaa yritetään ratkaista yksityisellä päiväkodilla. Kemin päättäjät saavat lähiaikoina käsiteltäväkseen esityksen päivähoidon avaamisesta yksityisille toimijoille.

Vasemmistopuolueet torppasivat päivähoidon avaamisen yksityisille edellisen kerran pari vuotta sitten eikä läpimenoa virkamiesjohdon esitykselle ole luvassa välttämättä tälläkään kertaa.

– Tilanne on muuttunut oleellisesti. Suunnitelma tehdä päiväkoti kaupungin omana investointina on tukossa. Tästä johtuen odotan, että esitys saisi vastakaikua, mutta läpimeno on jo vaikeampi kysymys, sanoo kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Sivistystoimenjohto esittää palvelusetelin käyttöönottoa koulutuslautakunnalle ja kaupunginjohtaja vie asian kaupunginhallitukseen.

Yksityinen päiväkoti voi valmistua jo syksyksi

Kemin Pajarinrantaan kaavailtu 200-paikkainen päiväkoti uhkaa viivästyä vuosilla, koska kemiläinen rakennusliike M. Kurtti Oy on valittanut rakennusurakan kilpailutuksesta markkina-oikeuteen. Markkinaoikeus määräsi viime viikolla Pajarinrannan päiväkodin toimenpidekieltoon eli sen rakentamista ei voida aloittaa.

– Pajarinrantaa koskevat suunnitelmat venyvät pitkälle tulevaisuuteen, joten on myös meidän velvollisuus nostaa palveluseteli esille uudestaan, perustelee Nissinen.

Yksityinen päiväkoti saattaisi olla käytössä jo ensi syksynä, jos päätöksenteko etenisi ripeästi. Nissisen mukaan yksityistämistä on tarkoitus viedä eteenpäin samanlaisilla ehdoilla kuin viimeksi.

– Tavoitteena on, että palvelusetelillä tuotettaisiin noin viidentoista prosentin siivu Kemin päivähoidosta. Meitä kiinnostavat lasten ja henkilökunnan olosuhteet, mutta päättäjät kantavat luonnollisesti vastuun omista päätöksistään, luonnehtii Nissinen.

Hänen mukaansa taannoisessa koulu- ja päiväkotiverkosta tehdyssä kuntalaiskyselyssä monet perheet toivoivat Kemiin yksityisiä päiväkoteja.