Luulitko, että smoothie on yksinomaan terveellinen juoma? – "Pitäisi suhtautua hampaita kuluttavina tuotteina"

Happamat elintarvikkeet ja nuuska voivat aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia suun hyvinvointiin.

suun terveyden edistäminen
muovimuki jossa juomaa
Aterioiden välissä nautittu marjasmoothie on myrkkyä hampaille.AOP

Happamien tuotteiden käyttö lisääntyy nuorten keskuudessa. Niin myös suun terveyden ongelmat, kuten hammaseroosio, joka on lisääntynyt viime vuosina.

Hammaseroosio tarkoittaa hampaan pinnalla olevan kiilteen liukenemista. Happamat tuotteet liuottavat mineraaleista koostuvaa kiillettä silloin, kun tuotteen pH-arvo laskee alle neljään. Käytännössä se tarkoittaa monia virvoitusjuomia, energiajuomia, happoja sisältäviä makuvesiä, appelsiinitäysmehuja, siidereitä ja lonkeroita.

– Hampaiden kiillevaurio on palautumaton, se ei siitä enää muuksi muutu, sanoo hampaiden erosiivisesta kulumisesta väitöstutkimuksen tehnyt Oulun yliopiston hammaslääketieteen tohtori Viivi Alaraudanjoki.

Oulun yliopiston väitöstutkimuksessa tutkittiin hampaiden erosiivista kulumista. Tutkimuksessa selvisi, että hampaiden erosiivinen kuluminen on yleinen löydös tutkimuksessa mukana olleilla aikuisilla.

Hampaiden kemiallista kulumista voi aiheuttaa mikä tahansa hapan aines, joka pääsee kosketuksiin hammaskiilteen tai hammasluun kanssa. Lähes puolella tutkituista oli erosiivista kulumista, joka vaatisi vähintään ennaltaehkäiseviä toimia.

– Nuorten kohdalla hammaseroosioon pääsyynä on happamien ruokien ja juomien kulutuksen kasvu, sanoo Alaraudanjoki.

Mehut, limut ja energiajuomat ja makuvedet kannattaa jättää pois, jos suussa on havaittu eroosiota.

Viivi Alaraudanjoki

Toisaalta syy löytyy myös epäsäännöllisestä ateriarytmistä. Kun aterioiden välillä syödään tai juodaan jotain hapanta, se saa aikaan kiilteen kulumisen. Myös tuotteiden annoskoon kasvu aiheuttaa ongelmia. Monet karkit ovat happamia ja nykyään karkkipussit ovat yhä isompia.

– Niitä napostellaan pikkuhiljaa. Happamia limuja, mehuja, energiajuomia, urheilujuomia juodaan myös usein. Ruokavalion muutos on tärkein syy nuorten hampaiden kulumiseen, Viivi Alaraudanjoki toteaa.

Miten hampaiden eroosiolta voi välttyä?

Hampaiden kiillevaurioiden välttämiseksi tärkeintä on säännöllisen ateriarytmin noudattaminen. Happamat tuotteet tulisi syödä aterian yhteydessä, eikä aterioiden välillä. Kalsiumia sisältäviä maitotuotteita ei saisi jättää pois. Monet nuoret ovat jättäneet ne pois joko eettisistä tai muista syistä.

– Maitotuotteet ovat nimenomaan niitä, jotka pystyvät puskuroimaan happamuutta eri tuotteissa. Kun syö vaikkapa marjoja, kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi jugurttia tai rahkaa, Alaraudanjoki muistuttaa.

Harja ja tahna
Hampaat kannattaa harjata etukäteen jo ennen happaman syöntiä.Yle Uutisgrafiikka

Monelle meistä on jäänyt sellainen mielikuva, että happaman ruoan tai juoman nauttimisen jälkeen hampaita ei saisi harjata muutamaan tuntiin. Viivi Alaraudanjoen mielestä asia kannattaisi unohtaa jo tutkimustenkin valossa. Parempi tapa on harjata hampaat jo ennen happaman ruoan syömistä.

– Hampaat kannattaa harjata etukäteen jo ennen happaman syöntiä. Tutkimuksissa on ilmennyt, että vaikka on odotettu neljäkin tuntia, pehmentynyt hammaskiille ei kovetu tarpeeksi kestääkseen harjausta.

Hedelmät, marjat ja terveysjuomat voivat olla haitallisia hampaille

Hampaille haitallisia happoja sisältävät vitamiinijuomat ja makuvedet mielletään usein terveellisiksi. Niitä myös markkinoidaan terveellisinä tuotteina. Jos juoma sisältää sokeria, samalla kasvaa myös hampaiden reikiintymisriski.

– Nykyään juissataan, tehdään smoothieitä ja fruitieitä. Näihinkin tuotteisiin pitäisi suhtautua käytännössä aina hampaita kuluttavina tuotteina, hammaslääketieteen tohtori Viivi Alaraudanjoki sanoo.

Sama pätee erilaisiin dieetteihin ja ruokavalioihin, jotka eivät sisällä ollenkaan maitotuotteita. Kalsiumia sisältävien maitotuotteiden etuna on, että ne pystyvät puskuroimaan happamuutta. Erilaiset äärilaitojen ruokavaliot ja dieetit, jotka sisältävät vain kasvispohjaisia tuotteita eikä lainkaan maitotuotteita, ovat myös hampaiden eroosiota aiheuttavia riskitekijöitä.

Turhia happamia tuotteita tulisi välttää.

Viivi Alaraudanjoki

Alussa hampaiden kiilteen vaurioitumista ei välttämättä edes huomaa. Kun hampaan kiille on kulunut lähes kokonaan pois purupinnalta tai hampaan pinnalle on tullut pieniä kuoppia, silloin hammasta alkaa vihlomaan.

– Hammas on arka niin kylmälle kuin kuumalle, tai happamalle ja makealle. Pidemmän päälle pureminenkin muuttuu hankalaksi kivun vuoksi,Viivi Alaraudanjoki sanoo.

Myöhemmin hampaiden etualueen esteettiset ongelmat tulevat näkyviin. Purenta voi alkaa madaltumaan, kun kaikki hampaat kuluvat. Lopulta voidaan tarvita juurihoitoa tai purennan kuntoutusta.

Päivän aikana happamia tuotteita ei tulisi syödä useita kertoja päivässä. Jos happamia tuotteita syö yli kolme kertaa päivässä, silloin on niin sanotussa eroosioriskissä.

– Turhia happamia tuotteita tulisi välttää. Mehut, limut ja energiajuomat ja makuvedet kannattaa jättää pois, jos suussa on havaittu eroosiota.

Nuuskan käyttö näkyy nopeasti suussa

Nykyään nuuskan käyttö on lisääntynyt ja se on suosittua varsinkin nuorten miesten keskuudessa. Nuuska saatetaan jopa mieltää terveellisempänä vaihtoehtona tupakoinnille.

– Nuuskan käyttöön sisältyy suuria terveysriskejä. On huolestuttava, että käyttö lisääntyy. Kasvu on nykyään hyvin voimakasta myös tyttöjen keskuudessa, nuuskan vaikutuksia tutkiva hammaslääketieteen tohtori Tarja Tanner Oulun yliopistosta sanoo.

Nuuskan käyttö vaikuttaa haitallisesti yleisterveyteen. Jo yksittäisen nuuska-annoksen käytön jälkeen verenpaine nousee ja sydämen syke kiihtyy. Nuuskan käytöllä voi olla yhteys myös kakkostyypin diabetekseen. Raskauden aikana nuuskan käyttö lisää riskiä raskausmyrkytyksille, ennenaikaisille synnytyksille ja sikiövaurioille.

Nuuskarasioita
Nuuskan käyttö lisää suun ja nielun alueen syöpien riskiä.Antti J. Leinonen / Yle

Hammaslääkärin vastaanotolla nuuskan käyttäjä erottuu hyvin helposti. Tyypillinen nuuskan aiheuttama muutos on norsunnahkamaisen näköinen vaurio suun limakalvolla. Jo muutaman viikon käytön jälkeen limakalvo muuttuu vaaleaksi.

– Nuuskan käyttäjän tunnistaa kyllä heti. Mitä vahvempaa nuuska on, sitä nopeammin muutokset ovat erotettavista suun limakalvolta, Tanner sanoo.

Nuuska aiheuttaa tyypillisesti ikenien vetäytymää, jolloin hammaskaula paljastuu. Silloin hammaskaula on alttiimpi vaurioille ja värjääntymiselle. Nuuska vaikuttaa myös hampaan kiinnityskudokseen, ja voi edesauttaa kiinnityskudossairauksia. Epidemiologisissa tutkimuksissa on todettu nuuskan käytöllä olevan yhteys myös lisääntyneeseen suun ja nielun alueen syöpien riskiin.

Nuuskan aiheuttamat vauriot suussa paranevat yleensä, kun käytön lopettaa.

– Mutta jos ienvetäytymä on jo tullut hammaskaulalle, niin se on palautumaton vaiva, Tarja Tanner toteaa.