Järjestöt: Oleskelulupien myynti sijoituksia vastaan avaa EU:n ovet rikolliselle rahalle

EU-maat ovat myöntäneet rahaa vastaan ainakin 100 000 oleskelulupaa ja 6000 passia viimeisen 10 vuoden aikana.

Euroopan unioni
nainen ojentaa passia
AOP

EU-kansalaisuuden tai oleskeluluvan kaupittelu on taloudellisesti kannattavaa toimintaa niille 13 EU-maalle, jotka sitä tekevät. Järjestelyt ovat kuitenkin alttiita väärinkäytöksille, ja voivat avata samalla EU:n ovet rikolliselle rahalle.

Transparency International ja Global Witness -järjestöjen tänään keskiviikkona julkaiseman laajan raportin mukaan EU-maat ovat houkutelleet ainakin 25 miljardin euron edestä sijoituksia viimeisen 10 vuoden aikana tarjoamalla sijoittajille oleskelulupia.

Järjestelyiden kautta on myönnetty yli 100 000 oleskelulupaa ja 6 000 passia. Suomessa tunnetuin näistä tapauksista oli Airiston helmi -yrityksen venäläinen taustavaikuttaja, joka oli hankkinut Maltan passin vuonna 2015.

Passi yli 2 000 ihmiselle

Piskuisen saarivaltion kansalaisuuden voi saada, jos sijoittaa Maltan valtion rahastoon 650 000 euroa. Lisäksi valtion velkakirjoihin pitää sijoittaa 150 000 euroa ja kiinteistöön 350 000.

Raportin mukaan Malta houkutteli järjestelyn avulla 718 miljoonan euron sijoitukset vuoteen 2017 mennessä. Passeja myönnettiin yli 2 000 ihmiselle.

Malta edellyttää hakijoilta nuhteetonta taustaa, mutta "erikoistapauksissa" passi voidaan myöntää myös hakijalle, jolla on rikosrekisteri tai joka on rikostutkinnan alaisena.

Suhteessa kansantalouden kokoon "kultaisista viisumeista" on hyötynyt eniten Kypros, joka on houkutellut järjestelyn avulla 4,8 miljardia euroa vuodesta 2013 alkaen. Raportin mukaan Kypros ei tarkista, mistä hakijoiden rahat ovat peräisin.

Kypros ei paljasta, kenelle se on passeja myöntänyt, mutta maa tunnetaan venäläisen rahan turvapaikkana EU:ssa. Järjestöjen mukaan passeja on myönnetty esimerkiksi syyrialaisille, ukrainalaisille ja venäläisille, jotka ovat EU:n pakotelistoilla.

Lue myös:

"Poikani ei enää palaa Kiinaan", sanoo Ateenaan kotinsa siirtänyt miljonääri – Kiinalainen raha hurmasi Kreikan ja kääntää Euroopassa muidenkin maiden suuntaa