Bangladesh tuomitsi 19 ihmistä kuolemaan kranaatti-iskusta – Maanpaossa asuvalle oppositiojohtajalle langetettiin elinkautinen

Vuoden 2004 hyökkäyksessä loukkaantui silloinen oppositiojohtaja, nykyinen pääministeri Sheikh Hasina.

Bangladesh
Suuri määrä ihmisiä on kentällä puhujalavan edessä. Etualalla seisoo hattupäinen mies kyltti kaulassaan. Kyltissä on ainakin entisen pääministerin Khaleda Zian kuva.
Bangladeshin BNP-puolueen kannattajat vaativat entisen pääministerin Khaleda Zian vapauttamista syyskuussa pidetyssä joukkokokouksessa.Monirul Alam / EPA

Eteläaasialaisessa Bangladeshissa tuomioistuin on antanut 19 kuolemantuomiota vuoden 2004 kranaattihyökkäyksestä.

Hyökkääjät iskivät poliittiseen joukkokokoukseen Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa vuonna 2004. Kranaatti-iskussa kuoli kaksikymmentä ihmistä ja silloinen oppositiojohtaja Sheikh Hasina haavoittui. Hän on nyt Bangladeshin pääministeri.

Tuomioistuin määräsi lisäksi elinikäisen vankeusrangaistuksen oppositiojohtaja Tarique Rahmanille, joka asuu maanpaossa Lontoossa ja johtaa sieltä pääoppositiopuoluetta BNP:tä.

Rahmanin asianajaja sanoi, että syytteet hänen asiakastaan vastaan olivat poliittisia. Asianajajan mukaan tuomion tarkoitus on estää Rahmania osallistumasta joulukuun parlamenttivaaleihin.

50-vuotias Rahman on Bangladeshin entisen pääministerin Khaleda Zian vanhin poika. 73-vuotias Zia istuu helmikuussa saamaansa viiden vuoden vankeustuomiota korruptiosta.

Tuomituilla on kuukausi aikaa valittaa tuomioistaan korkeimpaan oikeuteen.

Kuolemantuomiot ovat yleisiä Bangladeshissa. Britannian siirtomaavallan perintönä teloitukset suoritetaan hirttämällä.

Ainakin yhdeksän ääri-islamilaista aktivistia, viisi maan suurimman islamistipuolueen johtajaa ja korkea-arvoinen oppositiopoliitikko on teloitettu sitten vuoden 2007.

Lähteet: AFP, AP, Reuters