Jonot valtatie 15:lla jopa puoli tuntia – asvaltointitöiden takia ambulansseilla ollut yksittäisiä hankalia hetkiä

Valtatien päällystystyöt Keltakankaan kohdalla Kouvolassa kestävät tämän viikon ajan.

hälytysajoneuvot
Autoja jonossa vasta asvaltoidulla valtatiellä.
Valtatie 15:tä asvaltoidaan Keltakankaan kohdalla. Vain yksi kaista on vuoroin käytössä, joten liikenne hidastelee.Juha Korhonen / Yle

Valtatie 15:tä asvaltoidaan parhaillaan Keltakankaan kohdalla Kouvolassa. Keltakankaan kohdalle rakennetaan eritasoliittymää, ja työmaa on ollut paikalla jo pitkään.

Tällä viikolla liikenne on ajoittain jouduttu päällystystöiden takia pysäyttämään, ja ajoneuvot ovat kulkeneet yhtä kaistaa pitkin vuorotellen molempiin suuntiin.

Moni autoilija on ottanut yhteyttä Yle Kotkan toimitukseen. Heidän mukaansa matkan jatkumista on saattanut joutua odottamaan jopa 15–30 minuuttia.

Samassa jonossa ovat myös ensihoidon ambulanssit, joille valtatie 15 Kouvolan ja Kotkan välillä on pääväylä.

– Yksittäisiä hankalia hetkiä on ollut. Esimerkiksi eilen kaksi hälytysajossa ollutta ambulanssia jäi jonoon Keltakankaalla. Kyse on kuitenkin vain joidenkin minuuttien viivästymisestä. Tämä on normaalia tienpitoa, eikä sille voi mitään, ensihoidon palvelukoordinaattori Janne Wall sanoo.

Kuorma-autoja ja henkilöautoja jonossa maantiellä.
Autot joutuvat jonottamaan Keltakankaan eritasoliittymän työmaalla asvalttitöiden takia.Juha Korhonen / Yle

Hätätilanteessa valitaan lyhin reitti

Ambulanssi pyrkii hälytysajossa ohittelemaan ja pyrkii jonon keulaan. Aina sekään ei ole mahdollista, jos tilaa ei ole.

– Ei se ole helppo tilanne jonossa edellä olijoillekaan. He haluaisivat antaa tilaa, mutta se ei ole heillekään mahdollista. Siitä voi joku potea syyllisyyttä, mutta ei näille mitään mahda, Wall sanoo.

Lähtökohtaisesti ambulanssit on varusteltu niin, että tarvittavaa hoitoa voidaan antaa jo matkan aikana.

Hätätilanteessa ambulanssit valitsevat joka tapauksessa lyhyimmän reitin. Sen sijaan kiireettömissä sairaalasiirroissa voidaan harkita jotain toista reittiä, jotta pysähtymiseltä vältytään.

Jonot Keltakankaalla ovat tilapäisiä. Asvaltointityöt kestävät tämän viikon. Loppuviikosta työt siirtyvät uuden eritasoliittymän rampeille, jolloin päällystäminen ei haittaa valtatien liikennettä niin paljon.

– Haitta on kuitenkin lievä. Tulevaisuudessa tie on kuitenkin aiempaa turvallisempi, Wall sanoo.

Pysäytykset valtatiellä ovat lähtökohtaisesti vain muutamien minuuttien mittaisia, mutta vilkkaimpina aikoina tielle kertyy jonoa, jonka purkaminen venyttää odotusaikaa.

Keltakankaalle rakennetaan eritasoliittymä, jossa Keltakankaalta Sippolaan kulkeva tie nostetaan sillalle. Tavoite on parantaa ruuhkaisen ja turvattoman liittymän turvallisuutta vilkasliikenteisellä tiellä.