1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Sote-valiokunnassa kipinöi taas: Kokous keskeytyi erimielisyyksiin

Oppositioedustajat halusivat aikaa perehtyä sosiaali- ja terveysministeriöstä aamulla toimitettuun lisämateriaaliin ennen valinnanvapauslain käsittelyä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on käsitellyt sote-pakettia riitaisissa tunnelmissa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokous keskeytyi erimielisyyteen hallitus- ja oppositiopuolueiden edustajien välillä. Tällä kertaa riidan taustalla oli sosiaali- ja terveysministeriöstä aamulla valiokuntaan tullut lisämateriaali, joka liittyy soten valinnanvapauslakiin.

Oppositioedustajat toivoivat lisäaikaa uuden materiaalin käsittelyyn ja kokous keskeytettiin.

– Meidän näkemyksemme on se, että kaikilla pitäisi olla riittävästi aikaa perehtyä materiaaliin. Hallituspuoleet olivat sitä mieltä, että aikaa oli riittävästi, kun asiat tulivat tänään pöytään, sanoo valiokunnan oppositioedustaja Anneli Kiljunen (sd.).

Myös RKP:n kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi arvostelee ministeriöstä tänään tulleita lisäselvityksiä.

– Tämä on täysin kestämätön tapa työskennellä. Hallitus muuttaa omaa esitystään vielä senkin jälkeen, kun se on ”valmiina” lähetetty eduskuntaan. Lähes koko valinnanvapausesityksen sisältö on muuttunut valiokuntakäsittelyn aikana ja sama tahti jatkuu edelleen, sanoo Rehn-Kivi lähettämässään tiedotteessa.

Perussuomalaisten Arja Juvosen mukaan uusia pykäliä esitykseen on tuotu viimeksi eilen illalla. Tänään aamulla tulleessa lisämateriaalissa oli hänen mukaansa taas kyse perusteluista pykäliin.

– Kuka pysyy enää kärryillä soten valmistelussa ja tässä sekamelskassa? Lakipykälät ovat sekaisin ja mitä enemmän niitä viilaa, sitä hankalammaksi käy, Juvosen tiedotteessa sanotaan.

Valiokunnan keskustalainen varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen syyttää oppositiota hidastelusta ja muotoseikkoihin takertumisesta. Hänen mukaansa sosiaali- ja terveysministeriöstä toimitetussa materiaalissa ei ole kyse isoista pykälämuutoksista.

– Tämä on erittäin poikkeuksellista ja hämmentävää, että oppositioedustajat kieltäytyivät tänään jatkamasta valinnanvapauden käsittelyä ja he eivät halua tässä vaiheessa osallistua valinnanvapauden yleiskeskusteluun. Sen takia kokous päättyi jo nyt, Heikkinen sanoi eduskunnassa kokouksen jälkeen.

Yleiskeskustelussa valiokunta arvioi sitä, minkälainen lakiesitys on ja mitä muutoksia siihen on mahdollisesti tehtävä.

Heikkisen mukaan opposition toiminnassa on kyse yksityiskohtiin takertumisesta ja sen avulla asioiden eteenpäin viemisen estämisestä. Hänen mukaansa kokouksen keskeytyminen tarkoittaa sitä, että kokousaikaa jäi kaksi tuntia käyttämättä.

– On yleistä, että yksittäisiä sanoja joudutaan jopa aivan viime metreillä säätämään. Aina ennen meillä on ollut yhteisymmärrys, että siitä ei tehdä asioiden etenemisen estettä. Tämä iso käsitys siitä, mistä valinnanvapaudessa on kyse, on meillä ollut varmaan koko ajan.

SDP:n Kiljunen torjuu syytökset. Hänen mukaansa kyse on siitä, että oppositio haluaa riittävän ajan, jotta työtä voidaan viedä asiallisesti eteenpäin.

– On kyse isosta kokonaisuudesta. On ehdottoman tärkeää, että kaikilla valiokunnan jäsenillä on mahdollisuus perehtyä tähän kokonaisuuteen, Kiljunen sanoo.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan työ sote-uudistuksen parissa on ollut riitaisaa ja se on edennyt hitaasti. Valiokunnan mietinnön oli tarkoitus valmistua jo syyskuun loppuun mennessä, mutta aikataulu osoittautui mahdottomaksi.

Opposition ja hallituksen välisten kahinoiden lisäksi valiokunnassa ovat ottaneet yhteen myös kokoomuksen ja keskustan edustajat. Pari viikkoa sitten viivytystä aiheutti kiista sairaalapäivystyksestä.

Valiokunta jatkaa soten valinnanvapauslain käsittelyä tänään illalla klo 19 alkavassa ylimääräisessä kokouksessa.

Lue myös:

Soten raadolliset kohtalonhetket 4+1 – selviääkö sote kompasteluista huolimatta maaliin?

Analyysi: Nyt sotea viivyttää hallitus – aikatauluista on puhuttu jo monta kuukautta, onko sisällöllä enää mitään väliä?