Alkoholin laajamittaista etämyyntiä Suomeen on yritetty ainakin kahdesti – kummallakin kerralla tuli tuomio

Asialla ovat olleet sekä virolainen että kaksi suomalaista yrittäjää.

alkoholivero
Alkotaxi parkissa Sörnäisten rantatiellä.
Anna Eksymä / Yle

Alkoholin etämyyntiä Suomeen on pyöritetty ainakin kahden sivuston kautta vuosina 2009–2015. Kummassakin tapauksessa toiminta oli nimenomaan etämyyntiä eli myyjä oli järjestänyt myös tuotteiden kuljetukset suomalaisille asiakkaille.

EU torpedoi maanantaina etämyydyn alkoholin maahantuontikiellon, jota sosiaali- ja terveysministeriö ajaa uuteen alkoholilakiin.

Alkotaxi-niminen palvelu ehti toimia vuonna 2009. Siitä vastasi ja tilaukset vei Suomessa pakettiautolla asiakkaiden kotiovelle virolainen mies. Hänet tuomittiin lopulta törkeästä veropetoksesta ja alkoholirikoksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Törkeästä veropetoksesta eri oikeusasteet olivat yksimielisiä, mutta alkoholilakia Korkein oikeus tulkitsi eri tavoin kuin Helsingin hovioikeus.

Hovioikeus katsoi huhtikuussa 2017, että alkoholilakiin sisältyvä vaatimus mietojen juomien kiinteästä vähittäismyyntipaikasta Suomessa oli EU-oikeuden vastainen. Virolaismiestä ei näin ollen tuomittu mietojen juomien kotiinkuljetuksista.

KKO oli tämän vuoden kesäkuussa antamassaan päätöksessä toista mieltä. Se ei pitänyt mietojen alkoholijuomien vähittäismyynnin lupajärjestelmää EU-oikeuden vastaisena ja tuomitsi miehen myös mietojen juomien myynnistä.

"Pimeetä viinaa ja pikkusuolasta"

Vuosina 2014–2015 Suomen markkinoille pyrki iskevillä sloganeilla viinakauppa.eu-sivusto. Se käytti markkinoinnissa esimerkiksi väliotsikon mukaista elokuvalainausta.

Sivustoa pyörittäneet kaksi suomalaisyrittäjää on tätä nykyä niin ikään tuomittu törkeästä veropetoksesta.

Heistä päätekijäksi katsottu sai vuoden 2017 marraskuussa Helsingin hovioikeudessa kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeustuomion. Toinen miehistä tuomittiin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Korvattavaa tullille ja verohallinnolle kertyi vajaat puoli miljoonaa euroa.

Yhteistä Alkotaxin ja viinakauppa.eu tapauksille on, että tuomiot ovat tulleet ennen kaikkea törkeästä veropetoksesta. Yrittäjät ovat siis jättäneet tietoisesti maksamatta Suomen lain mukaiset valmiste-, juomapakkaus- ja arvonlisäverot. Alkoholirikos on ollut rangaistusmielessä pienempi, mutta periaatetasolla sitäkin suurempi asia.

Nykykaupat pitävät etäisyyttä kotiinkuljetuksiin

Tällä hetkellä internetissä toimii ainakin kolme suomalaisille suunnattua alkoholiverkkokauppaa. Ne ilmoittavat pitävänsä noutopaikkaa Saksassa ja korostavat, etteivät missään vaiheessa osallistu ostosten kuljetukseen. Tällöin kyseessä ei olisi etämyynti.

Tosin kaikista kolmesta tehdyn tilauksen yhteydessä tarjotaan tietoa eri kuljetusyhtiöistä. Lisäksi kahdessa tapauksessa verkkokauppaan on integroitu laskuri, jolla asiakas pystyy näkemään ostosten kuljetuskustannukset postinumeronsa perusteella.

Lue myös:

EU torppasi etämyydyn alkoholin maahantuontikiellon – ehdottaa sallittuja alkoholin luovutuspaikkoja

Analyysi: Komission kanta alkoholin etämyyntikieltoon kuin kylmä suihku – Nyt hallitus pähkäilee, miten turvata Alkon asema, verotulot ja pitää EU tyytyväisenä

KKO: Alkon monopoli ei ristiriidassa EU-oikeuden kanssa – virolaismiehelle tuomio niin sanotussa Alkotaxi-jutussa

Hovioikeus kovensi tuomioita laittoman nettiviinakaupan pyörittämisestä