Talvirenkaiden vaihtajille miettimistä – ruotsalaistutkijoiden mukaan nastarenkaat kannattaa unohtaa ikävien terveysvaikutusten takia

Ruotsalaistutkimuksessa on yritetty ensimmäistä kertaa verrata nastarenkaiden haittoja ihmisille.

talvirenkaat
Renkaanvaihto

Nastarenkaiden käytöllä on jopa kohtalokas merkitys ihmisten terveydelle. Uuden ruotsalaistutkimuksen mukaan jopa niin iso, että nastarenkaan haitat ajavat niiden hyötyjen yli.

Chalmersin teknillisen yliopisto tutkimuksen mukaan pelkästään nastarenkaiden nostattama katupöly ja sen ikävät terveysvaikutukset riittävät perustelemaan nastojen hylkäämistä. Haittoja tulee vielä lisää, kun nastarenkaissa käytettävä koboltin louhinta aiheuttaa jopa kaivoskuolemia Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Göteborgilaisten tutkijoiden mukaan nastarenkaiden käyttöä ei voi perustella sillä, että ne ovat niin paljon parempia kuin kitkarenkaat talviliukkailla. Liukkauden torjuntaan on tutkijoiden mukaan olemassa myös muita inhimillisempiä keinoja.

Tutkijat varmoja terveysriskeistä

Chalmersin yliopiston tutkijat ovat ensimmäistä kertaa vertailleet (siirryt toiseen palveluun) vielä vajavaista tietoa nastojen todellisista terveysvaikutuksista ihmisten terveydelle. Tämän hetkinen tieto ja heidän tutkimuksensa lopputulos on kuitenkin sen verran selvä, että he eivät suosittele nastoja niiden aiheuttamien sydän- ja verisuonisairauksien sekä hengityssairauksien takia.

– Vaikka tutkimustulokset terveysvaikutuksista vielä tarkentuvat, se ei tule muuttamaan tutkimuksen tulosta haitoista, täydentää ympäristövaikutuksia tutkiva professori Sverker Molander Chalmersilta.

Nastarenkaat ovat osa joka talvista katupölyongelmaa. Pakokaasujen ja katupölyjen epäpuhtauksien terveysvaikutuksia on tutkittu jo pidemmän aikaa, mutta nimenomaan nastarenkaiden aiheuttamaa pienen pienistä hiukkasista syntyvää pölyä on ollut vaikea erottaa joukosta. Tulokset ovat yksittäisiä ja suuntaa-antavia (siirryt toiseen palveluun), muun mussa sen suhteen, että nastojen aiheuttama katupöly voi aiheuttaa ennenaikaisia kuolemia.

Esimerkiksi Tukholman kaupunki on kieltänyt (siirryt toiseen palveluun) terveyssyistä nastarenkaiden käytön osalla keskustan vilkkaasti liikennöidyillä kaduilla. Helsingin ilmansuojelusuunnitelmissa (siirryt toiseen palveluun) suositellaan ilmanpuhtauden takia kitkarenkaita.

– Nastarenkaiden vaikutus näkyy ihan selvästi syksyn ja kevään kuivina päivinä ilmanlaadussa, ilmastoasiantuntija Anu Kousa päivittää tilannetta Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

Nastoja ei voi perustella turvallisuudella

Sen sijaan ero nasta- ja kitkarenkaiden ajoturvallisuudessa ei Molanderin mukaan ole niin ratkaiseva, että nastoja pitää turvallisuuden takia käyttää. Renkaiden takia tapahtuvia kuolonkolareita tapahtuu Suomessa harvoin, eikä kitka- ja nastarenkaiden välillä ole suuria eroja (siirryt toiseen palveluun).

Liukkaudentorjuntaan on professori Molanderin mukaan olemassa vaihtoehtoja, joista yksinkertaisin on kaasujalan hellittäminen ja varovaisuus haastavammalla kelillä. Nastarenkaat lisäävät katupölyn määrää, mutta pölyä voi vähentää selvästi esimerkiksi kastelulla. (siirryt toiseen palveluun)

Ymmärrän, että osa nastarenkaisiin tottuneista autoilijoista saattaa kokea tämän loukkaavana

Sverker Molander

– Valitettavasti nastarenkaiden käytöllä on ikäviä sivuvaikutuksia, joita voidaan välttää monella tavalla. Esimerkiksi uudemmissa autoissa on liukkaudenestojärjestelmät ja ennakoiva automatiikka, Molander kertoo.

Molander kumppaneineen ei ole hävittämässä kokonaan nastarenkaita, vaan kääntämässä suuntaa nastarenkaista selvästi enemmän kitkarenkaiden suuntaan.

Elinvuodet lyhenevät enemmän kuin henkiä pelastuu

Talvirengasvalmistaja Nokian Renkaan johtaja Jarmo Sunnari on pitänyt (siirryt toiseen palveluun) Kauppalehden haastattelussa ruotsalaistutkijoiden työtä puuta heinänä. Hänen mukaan tutkimuksessa ei ole huomioitu katupölyn osalta sitä, että nastarenkaita käytetään vain osan vuodesta. Sen takia nastojen vaikutus on pienempi kuin tutkimuksessa on haarukoitu.

Tutkimuksessa käytetään Etelä-Ruotsin Göteborgista ja Keski-Ruotsin Uumajasta saatavia katupölyn terveystietoja. Myös Göteborgissa käytetään nastarenkaita, mutta ei niin paljon kuin esimerkiksi Helsingissä. Suomessa noin viidennes autoilijoista käyttää kitkarenkaita.

Tutkimuksen mukaan nastarenkaiden käyttö lyhentää Ruotsissa elinvuosia karkeasti vajaasta kuudestasadasta 2 200 vuoteen, kun vastaavasti nastat pelastavat elinvuosia moninverroin vähemmän.

Professori Sverker Molanderin mukaan tutkimuksessa on huomioitu se, että nastarenkaita käytetään vain osan aikaa vuodesta.

– Ymmärrän, että osa nastarenkaisiin tottuneista autoilijoista saattaa kokea tämän loukkaavana. Yritämme tutkimuksella havainnollistaa vaikutuksia.

Tutkimuksen mukaan noin kolmannes nastarenkaiden terveysvaikutuksista näkyy valmistusvaiheessa, lähinnä kobolttikaivoksilla Kongossa.

Lue myös:

180 astetta: ”Itse ostaisin kitkarenkaan tai alle 100-nastaisen nastarenkaan”