1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lyhyet

Mauri Pekkarinen on valmis asettumaan ehdolle eurovaaleissa

Keskisuomalainen konkaripoliitikko, keskustan Mauri Pekkarinen kertoi aikeistaan tänään eduskunnassa. Hän ei kaavaile ehdokkuutta mahdollisissa maakuntavaaleissa.

Mauri Pekkarinen Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.) kertoo olevansa valmis lähtemään ehdolle eurovaaleihin, jos puolue asettaa hänet ehdokkaaksi.

Hän kertoi asiasta tiedotustilaisuudessaan eduskunnassa tänään. Ajatusprosessi oli haastava, Pekkarinen kuvaili. Hänen perheensä suhtautuu valintaan myönteisesti. Tämän lisäksi Pekkarinen kertoo kuulostelleensa kentän tuntoja. Keskustan johdon kanssa hän on myös käynyt keskusteluja.

– En ole itse kertaakaan puoluejohtoon ottanut yhteyttä, mutta kai minä sen voin sanoa, että puoluejohto on minuun useamman kerran ollut yhteydessä, Pekkarinen muotoili.

Syyskuussa Pekkarinen ilmoitti, ettei aio ehdolle kevään eduskuntavaaleissa. Tällöin hän sanoi, ettei 40-vuotisen eduskuntauran päättämiselle ole yhtä erityistä syytä, vaan monet pienet asiat käänsivät vaakakupin luopumisen kannalle. Pekkarinen ei kaavaile ehdokkuutta mahdollisissa maakuntavaaleissa.

Pekkarinen pitää tärkeänä, että EU:ta kehitetään sen päätehtävissä. Esimerkiksi sisämarkkinoiden toimintaa tulisi hänen mukaansa parantaa ja muuttoliike- ja maahanmuuttokysymyksiin olisi keskityttävä.

Korostaa pitkää EU-kokemustaan

Pekkarinen on eduskunnan ensimmäinen varapuhemies. Hänet valittiin eduskuntaan vuonna 1979. Pekkarinen on toiminut useaan otteeseen ministerinä, muun muassa elinkeino- ja sisäministerinä.

Tiedotustilaisuudessa Pekkarinen korosti pitkää kokemustaan EU-asioissa. Hän muistelee olleensa ministeriuransa aikana ainakin neljän ministerineuvoston jäsen.

– Olin neuvottelemassa Suomen EU-jäsenyydestä silloin, kun Suomi liittyi EU:hun, hän huomautti.

Koulutukseltaan Pekkarinen on yhteiskuntatieteiden maisteri. Pekkarinen täytti vastikään 71 vuotta.