Hyppää sisältöön

Muovivero, panttijärjestelmän laajennus, parempaa kierrätystä – näillä keinoilla Suomi hinkuu mallimaaksi muovin kulutuksen vähentämisessä

Uusi kansallinen muovitiekartta ehdottaa isoa nippua toimia ja muovihaasteen nostamista näkyvästi esille Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella ensi vuonna.

Ei ole olutta vaikka siltä näyttää. Pohjanmaan Hyötyjätekuljetuksen toimitusjohtaja Mikko Lammi laskee hanasta astiaan muovijätteestä jalostettua kevytpolttoöljyä. Kilosta muovijätettä saadaan noin litra polttoainetta. Kuva: Terhi Varjonen / Yle

Suomella on kova hinku saada muovihaasteensa ratkaistua ennen muuta Eurooppaa tai ainakin etujoukoissa. Aamulla julkistettu kansallinen muovitiekartta katsoo, että Suomen on syytä toteuttaa EU:n tuoreen muovistrategian toimia etupainotteisesti. Ympäristöministeriön näkökulmasta nopeus antaa suomalaislle yritykselle etulyöntiaseman alan markkinoilla.

– Ajattelumme lähtee siitä, että kun keksitään ratkaisuja, miten muoveja voidaan kierrättää tehokkaammin tai korvata paremmilla materiaaleilla, niin näitä ratkaisuja tarvitaan maailmalla. Tässä on suomalaisille yrityksille kasvun paikka, sanoo asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.)

Euroopan komission tammikuussa julkistama muovistrategia vaatii muun muassa, että kaikkien muovipakkausten on oltava kierrätettäviä vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi kertakäyttöisten muovituotteiden kulutusta pitää vähentää ja rajoittaa mikromuovien käyttöä. Suomella on jo näissä paljon haastetta kuten muillakin EU-mailla.

Ympäristöministeriön asettama työryhmä ehdottaa muovitiekartassaan myös muovihaasteen nostamista näkyvästi esille Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella ensi vuonna ja ylipäätään sen saattamista Suomen kansainväliselle asialistalle.

Kuvassa vasemmalta oikealle laihialaisyrityksen muovijätteestä jalostamaa diesel-polttoainetta, kevytpolttoöljyä ja raakaöljyä. Kuva: Terhi Varjonen / Yle

Raportti kehottaa Suomea ajamaan EU-tason lisätoimia, joilla vahvistetaan muovia sisältävien tuotteiden kierrätettävyyttä ja ekosuunnittelua sekä lisätään uusiomuovin käyttöä tuotteissa.

Kimara kärkikeinoja

Kansallinen muovitiekartta luovutettiin aamullaTiilikaiselle. Tiekarttaan on koottu lupaavimmat toimet, joiden avulla voidaan vähentää muoveista aiheutuvia haittoja, välttää turhaa kulutusta, tehostaa muovien kierrätystä ja löytää korvaavia ratkaisuja sekä vauhdittaa uusia kiertotalouden innovaatioita ja investointeja.

Laatijoidensa mukaan tiekartta osoittaa ensiaskeleita kohti uudenlaista, kestävää muovitaloutta. Alla kimara tiekartan ehdottamista kärkikeinoista:

  • Muovitiekartta ehdottaa muun muassa roskaamisen vähentämistä kampanjoilla ja Green deal -sopimuksilla.
  • Muovijätteiden talteenottoa muovitiekartta tehostaa uudistamalla erilliskeräysvaatimuksia ja laajentamalla kiinteistökohtaista ja alueellista keräysjärjestelmää.
  • Muovitiekartta rohkaisee kierrättämään muovit nykyistä monipuolisemmin, esimerkiksi ns. kemiallisena kierrätyksenä. Sen osuus muovin kierrätyksestä on Euroopassa alle 2 prosenttia: lähes kaikki on nyt mekaanista kierrätystä. Raportin mukaan kemiallisen kierrätyksen soveltuvuutta Suomeen on syytä arvioida ja toteuttaa 1-2 täysimittaista muovijalostamoa sekä kemiallisen kierrätyksen yksikkö tai yksikköjä. Pilottilaitoksia on Suomessa jo käytössä.
  • Muoviveron käyttöönotto selvitetään ja mahdollisuudet panttijärjestelmän laajentamiseen.
  • Lisäksi halutaan parantaa muovijätteiden lajittelua rakennustyömailla ja tehostaa maatalous- ja puutarhamuovien kierrätystä ja korvaamista.
  • Perinteisen muovin korvaaviin biopohjaisiin ratkaisuihin pitäisi panostaa isosti ja lisätä tutkimustietoa muovien haitallisista terveys- ja ympäristövaikutuksista.

Jätepyörteet havahduttivat

Maailman muovien käyttö on 20-kertaistunut viimeisen 50 vuoden aikana pitkälti muovien hyvien ominaisuuksien vuoksi. Niitä ovat muun muassa halpuus, keveys, kestävyys, suojaavuus ja muokattavuus. Esimerkiksi muoviset elintarvikepakkaukset parantavat säilyvyyttä ja ehkäisevät ruokahävikkiä.

Laihialla muovi ei ole jätettä vaan tärkeä kierrätysraaka-aine. Kuva: Terhi Varjonen / YLe

Muovien aiheuttamiin haittoihin on havahduttu kunnolla vasta viime vuosina, järkytystä ovat herättäneet uutiskuvissakin nähdyt valtamerien muovijätepyörteet. Erityisesti Kaakkois-Aasian maiden kuten Vietnamin, Thaimaan ja Malesian joet kuljettavat valtavia määriä muoviroskaa mereen.

Shokkiherätyksestä huolimatta muovien käyttö lisääntyy, muovitiekartan kirjaamien arvioiden mukaan vähintään kaksinkertaistuu nykyisestä seuraavan 20 vuoden aikana. Maailman talousfoorumi arvioi muoviteollisuuden käyttävän maailman öljyntuotannosta jo viidenneksen vuonna 2050.

Muovitiekartan laatijat kertovatkin, että ehdotusten toimeenpano käynnistyy välittömästi. Raportissa huomautetaan, että tarvitaan yli hallituskausien meneviä toimia, jotka nekin tulee saada kiireesti liikkeelle. Tiekartan toteutuksen seuraava tarkistuspiste on ensi vuoden keväällä.

Klo 15.41. Lisätty ministeri Kimmo Tiilikaisen kommentti.

Lue lisää juttuja muovista:

.
.