Pienen lapsen äidin kuolema hiljensi asuinalueen – huoli heräsi jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuudesta

Lastenvaunuja työntänyt äiti kuoli jäätyään tiistaina Jyväskylässä paikallisen energiayhtiön työmaalla kuorma-auton alle. Työkoneet ovat jyllänneet onnettomuuskadulla jo kuukausia. Turma herätti huolen liikenneturvallisuudesta.

liikenneturvallisuus
Köhniön Erämiehenkadulla lastenvaunuja työntänyt äiti jäi kuorma-auton alle ja kuoli.
Niko Mannonen / Yle

Onnettomuuspaikan vieressä on pastellinsävyisiä kukkasia. Kynttilät palavat uhrin muistoksi. Pientä lastaan vaunuissa työntänyt alle 30-vuotias äiti kuoli tiistaina iltapäivällä, kun hän jäi vesihuoltotyömaan kuorma-auton alle Jyväskylässä Köhniön kaupunginosassa.

Erämiehenkadulla sijaitsevan onnettomuuspaikan vieressä asuva Päivi Kivelä sanoo, että nuoren naisen kuolema koskettaa alueen asukkaita vahvasti. Hän itse toi kynttilän ja pienen kukan omalta pihaltaan, koska hän halusi olla surussa mukana.

Tiistaina hän ehti pelästyä oman lapsensa puolesta, sillä autolla kotiin ajanut Kivelä näki hälytysajoneuvojen valot aivan talonsa vieressä.

– Aamulla vasta selvisi, mitä oli tapahtunut.

Kynttilöitä onnettomuuspaikalla. Köhniön Erämiehenkadulla lastenvaunuja työntänyt äiti jäi kuorma-auton alle ja kuoli.
Kynttilöitä ja kukkia onnettomuuspaikalla.Niko Mannonen / Yle

Nuoren naisen kuolema nosti keskusteluun jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuuden työmaiden ympärillä. Köhniöläisillä siitä on jo pitkä kokemus: asukkaiden näkökulmasta liikkuminen on ollut hankalaa, koska kulkureitit ovat työn edetessä nopeasti vaihtuneet. Kivelä uskoo, että se on ollut työmaan väenkin kannalta haastavaa, koska katu on vilkasliikenteinen.

– Alkukesästä oli hyvin liikenteenohjaajia, mutta ei enää. Se on yleinen huomio, joka täällä on tehty.

Liikenteenohjaajia etenkin koululaisten liikkumisaikoihin kaipaisi myös Katja Visser. Hän vei purppuranpunaisen kanervan onnettomuuspaikalle 4-vuotiaiden kaksospoikiensa kanssa. Hän kertoo, että lapsetkin ymmärsivät, miksi kukka oli tarpeen viedä.

Liikenteen turvallisuus on ollut Visserin mielessä tänä syksynä usein, sillä elokuussa hän joutui auton töytäisemäksi, kun palasi töistä kotiin. Hän toivoisi, että kännyköitä käytettäisiin liikenteessä mahdollisimman vähän ja että liikenteessä ei kiirehdittäisi liikaa.

– Muistettaisiin turvavälit ja jaettaisiin tiet yhdessä. Saataisiin vähän nykyistä enemmän tolkkua liikenteeseen, Visser sanoo.

Yksittäisiä onnettomuuksia

Liikenneturvan mukaan tietyömaa-alueilla tapahtuvat onnettomuudet ovat Suomessa harvinaisia. Vuositasolla tapahtuu yksittäisiä onnettomuuksia.

Jyväskylän Energian verkkojohtaja Kari Kautto kertoo, että yhtiöllä on vuositasolla noin tuhat työmaata. Edellisestä onnettomuudesta on aikaa viitisen vuotta. Silloin mopoilija ajoi työmaan kaivantoon.

– Pääsääntöisesti ohjeistus pelaa työmailla, mutta inhimillisyys tulee siihen mukaan. Kuulostelemme, mitä poliisi saa tutkimuksissaan aikaan, ja tietysti omaa toimintaa tarkastelemme. Jos on parannettavaa, ilman muuta parannetaan.

Energiayhtiön työmaille tehdään liikenteenohjaussuunnitelma, jonka tarkoituksena on taata kaikkien tiellä liikkujien turvallisuus. Lastenvaunuja työntäneeseen äitiin törmännyt kuorma-auto oli työajossa liikkuneen aliurakoitsijan.

Köhniön Erämiehenkadulla lastenvaunuja työntänyt äiti jäi kuorma-auton alle ja kuoli.
Tietyömaa on herättänyt huolta alueen asukkaissa jo pidemmän aikaa.Niko Mannonen / Yle

Kautto nimeää suurimmiksi turvallisuushaasteiksi tilanteet, joissa kevyttä liikennettä ja ajoneuvoliikennettä ei pystytä selkeästi erottamaan omille kaistoilleen tai järjestämään reittiä, joka kiertäisi työmaan kokonaan.

– Toinen iso haaste on se, että työmaa etenee tiensuuntaisesti, jolloin päivän aikana saattaa tulla uusia kulkureittejä. Silloin ne eivät ole tienkäyttäjälle tuttuja.

Päivi Kivelä uskoo, että asuinalue pääsee lopulta surun yli. Hän itse haluaa olla mukana yhteisön surutyössä.

– Tämä on hieno yhteisöllinen asuinalue. Ehkä jotakin yhteistä muistamista tai vastaavaa toivoisin. Uskonkin, että sellaista löytyy, Kivelä sanoo.

Tänä iltana Keltinmäen kirkossa järjestetään klo 18 muistohetki Erämiehenkadun liikenneonnettomuuden johdosta. Tilaisuus on avoin kaikille, joita onnettomuus on tavalla tai toisella koskettanut.