Maailman mielenterveyspäivänä Meri-Lapissa käännettiin katseet nuoriin

Joka viides nuori kärsii jonkinlaisista mielenterveyden ongelmista. Apua osataan onneksi hakea kavereilta ja läheisiltä.

Keminmaa
Mustaan huppariin ja farkkuihin pukeutunut nuori istuu pää painuksissa.
Timo Nykyri / Yle

Nuorten mielenterveysongelmiin halutaan kiinnittää lisää huomiota keskiviikkona maailman mielenterveyspäivänä. Meri-Lapissa kampanjapäivää vietettiin kouluilla, missä nuorille kerrottiin erilaisista henkistä terveyttä ylläpitävistä keinoista ja opastettiin avun lähteille.

Turvapoijun kriisityöntekijä Merja Halttusen mukaan noin 20-25 prosenttia nuorista kärsii jonkinlaisista mielenterveyden ongelmista. Nuorten ongelmat ovat mitä moninaisimpia, mutta ne liittyvät usein aikuiseksi kasvamiseen ja esimerkiksi niihin vaatimuksiin mitä yhteiskunta nuorille asettaa, sanoo Halttunen.

– [Nuorilla] ei ole vielä työkaluja käsitellä kaikkia asioita, niin ne painavat mieltä. Kun niitä pyörittelee mielessä niitä asioita niin ne voi tuntua suurelta, jopa niin suurelta että niistä ei pääse yli, Halttunen sanoo.

Keminmaan keskuskoululla nuoret askartelivat myös voimavarapuun, jonka lehtiin he kirjoittivat itselleen tärkeitä ja voimaannuttavia sanoja. Yhdeksäsluokkalaiset Nea Rytkönen ja Jere Yrjänheikki liimasivat lehtiinsä muun muassa sanat "uni", "kaverit" ja "perhe".

Molemmat kertovat, että henkiseen jaksamiseen liittyvissä ongelmissa läheisten puoleen on helppo kääntyä. Myös kavereista löytyy sellaisia, joiden kanssa voi keskustella asiasta kuin asiasta, nuoret vakuuttavat.

Halttusen mukaan nuorten valveutuneisuus avun löytämisen suhteen on hyvä asia. Vaikka osa nuorista kärsiikin mielenterveyden ongelmista ja ongelmat voivat olla vakaviakin, valtaosa nuorista pärjää kuitenkin mainiosti yhteiskunnan paineista huolimatta, Halttunen muistuttaa.