Suomen säteilyturvakeskuksella miljoonahanke Saudi-Arabiassa – tuloilla paikataan valtion budjettileikkauksia

Saudit toi Suomeen STUK:n maine maailman tiukimpana ydinturvallisuusviranomaisena.

Säteilyturvakeskus
Kingdom Tower Riadissa.
Vajaan seitsemän miljoonan asukkaan Riad on Saudi-Arabian pääkaupunki. Stukin yhteistyökumppani King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy pitää siellä päämajaansa.Jamal Nasrallah / EPA

Saudi-Arabia on noussut Suomen säteilyturvakeskuksen (STUK) tärkeimmäksi ulkomaiseksi asiakkaaksi ulkomailla, STUK:n pääjohtaja Petteri Tiippana kertoo.

STUK myy osaamistaan muihinkin maihin, mutta nyt sen kansainvälisen asiantuntijatoiminnan pääpaino on Saudi-Arabian viranomaistoiminnan luomisessa ja kehittämisessä.

– Me tuemme sikäläistä ministeriötason toimijaa, jotta sinne saataisiin luotua osaava, toimiva ja itsenäinen viranomainen, Tiippana sanoo.

STUK paikkaa valtion rahoitusleikkausten aiheuttamaa budjettivajetta isolla sopimuksella ydinvoimaa suunnittelevan Saudi-Arabian kanssa. STUK on aloittanut yhteistyön saudiviranomaisten kanssa vuonna 2017.

Tiippana: Merkittävä sopimus

STUK:n Saudi-Arabian hallinnon kanssa tekemän konsultointisopimuksen arvo liikkuu Tiippanan mukaan vuositasolla miljoonissa euroissa. Hän pitää sopimusta merkittävänä.

– Saudisopimus tuo hyvän lisän talouden vakauttamiseen viime vuosien budjettileikkausten jäljiltä. Saatuja tuloja on käytetty osaamisen kehittämiseen ja säteilyturvallisuustutkimuksen ylösajamiseen Suomessa, Tiippana sanoo.

Pienempiä hankkeita on edelleen menossa Marokossa, Vietnamissa ja Indonesiassa.

Petteri Tiippana

Tiippana kertoo, että saudit päätyivät pyytämään asiantuntija-apua Suomesta tehtyään selvityksen viranomaisista ja eri viranomaismalleista eri maissa.

– Sen perusteella he tulivat Suomeen ja kysyivät, että voisiko STUK heitä auttaa, sanoo Tiippana.

Saudi-Arabiassa ei ole vielä tehty päätöksiä siitä, mitkä tahot ydinvoimaloita maahan tulevat rakentamaan. Se tiedetään, että tulossa on sekä suuria Hanhikiven kokoluokan ydinvoimaloita, että pieniä modulaarisia sähköntuotantoon tarkoitettuja reaktoreita.

STUK pitää saudien kanssa työpalavereita lähes kuukausittain.

Muuallakin toimitaan

Aikaisemmin STUK teki enemmän pienempiä projekteja useissa eri maissa.

– Pienempiä hankkeita on edelleen menossa Marokossa, Vietnamissa ja Indonesiassa, mutta nyt keskitytään pääasiassa tähän isoimpaan asiakkaaseen, sanoo Tiippana.

STUK:n yhteistyökumppani Saudi-Arabiassa on Riadissa toimiva King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy.

Se vastaa Saudi-Arabian ydinenergian ja uusiutuvan energian ohjelmien kehityksestä.

Suomen säteilyturvakeskuksella on maine maailman tiukimpana ydinturvallisuusviranomaisena. Esimerkiksi Pyhäjoelle ydinvoimalaa suunnitteleva Rosatom kaavailee STUK:n hyväksynnästä itselleen "sertifikaattia" länsimarkkinoille.