1. yle.fi
  2. Uutiset

"En jaksa tuollaista valitusta lukea" – kirja työttömästä kaupunkisinkusta voi ärsyttää

Kirjailija Sisko Savonlahti on saanut yllättävää palautetta esikoiskirjastaan "Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu". Työttömän kolmenkymppisen sinkun päämäärättömyys ärsyttää, mutta tarjoaa myös samaistumiskohteen.

Puoli seitsemän
Kirjailija Sisko Savonlahti
Kirjailija Sisko Savonlahti kertoi saamastaan palautteesta Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Reilu kolmekymppinen esikoiskirjailija Sisko Savonlahti asuu Helsingin Kalliossa, sinkkuelämän keskipisteessä.

Hän on taustaltaan vapaa toimittaja, viettää aikaansa ystävien kanssa ja on aktiivinen sosiaalisessa mediassa.

Oma asuinympäristö toimii kirjan tapahtumapaikkana, mutta muuten kirjailija ei tunnusta olevansa päähenkilönsä kaltainen.

Täydellisyyden raportointi synnytti kipinän

– Jos seurailee blogeja tai katsoo Instagramia, siellä painottuu hyvinvointi ja kauneus, kaiken pitää olla niin huoliteltua, Savonlahti miettii.

Tämä jatkuva täydellisyyden raportointi ärsytti ja synnytti voimakkaan tarpeen kertoa sellaisesta, mistä ei ehkä haluta puhua – epäonnistumisesta, työttömyydestä, rahapulasta.

Sisko Savonlahti ymmärtää kyllä, ettei yksinäisyydestä tai ongelmista haluta helposti avautua.

– Onhan se riski paljastaa, että olet heikko. Se voi kostautua vaikka työpaikkahaastattelussa.

Lukijoiden tulkinnat yllättivät

Palaute uudesta kirjasta on ollut vaihtelevaa. Vaikka kustantamossa ennakkoon varoiteltiin lukijoiden erilaisista tulkinnoista, palaute silti yllätti.

– Tuli sellaisia kommentteja että "mitä järkeä, en jaksa tuollaista valitusta" tai "miksei se ota itseään niskasta kiinni", Savonlahti kertoo.

– Toisaalta minusta sellainen palaute on hienoa! Pääsee keskustelemaan, että miksi on niin vaikea mennä sellaisen ihmisen nahkoihin, jolla ei ole asiat kauhean hyvin. Että miksi sellaista on sietämätöntä lukea.

Samoin kalliolaiset korttelit ovat monelle niin tuttuja, että kritiikkiä tuli päähenkilön valitsemistä kulkureiteistä tai muista ratkaisuista. Toki toisenlaistakin palautetta on sadellut.

"Kiitos, että en ole yksin näiden ongelmien kanssa"

– Moni on laittanut viestiä somen kautta, että kiitos, kun kirjoitat näin, lohduttaa, että ei ole yksin samanlaisten ongelmien kanssa.

Uusi kirja on jo haaveissa. Aihekin on mielessä.

– Aihe liippaa tämän ensimmäisen kirjani maailmaa, mutta sen enempää en uskalla vielä paljastaa, Sisko Savonlahti vihjaa.

Katso koko haastattelu tästä

Kirjailija Sisko Savonlahti
Kirjailija Sisko Savonlahti Susanna Laineen ja Mikko Kekäläisen haastattelussa.
Lue seuraavaksi