Hyppää sisältöön

Katso millaista on hotellien taide: uimapukumissejä, arvotauluja ja feikki Gallen-Kallela

Luksushotelli, maalaishotelli ja ketjuhotelli hemmottelevat asiakkaitaan kovin erityyppisellä visuaalisella ilotulituksella.

Missien uimapukukiertue on jäänyt muistoksi hotellin käytävälle. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Maaseutuhotelli Tallukka Asikkalassa tarjoaa monenlaista väriä ja muotoa asiakkaan silmille. Mitään erityistä taiteellista linjaa ei ole havaittavissa. Maisemamaalauksia, missejä uimapuvuissaan ja kiinalaisten leirikoululaisten värittämä linnunpönttö. On mustavalkoinen kuva vuosikymmenten takaa henkilöstöstä, printtitauluja yrteistä ja seinäryijy.

Omistaja Kalevi Gran miettii, ovatko kaikki hänen esittelemänsä kuvat ja asiat varsinaista taidetta.

– Hotellimme naispuoliset työntekijät sanoivat, että älä nyt ainakaan sitä missikuvaa esittele.

Kehotuksesta huolimatta Gran näyttää käytävällä olevan valokuvan Miss Suomi -kiertueelta muutaman vuoden takaa. Missit ovat altaalla uimapuvuissaan perinteisesti poseeraten.

Viljo Raskin akvarelli hotelli Tallukassa. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Kalevi Gran esittelee ylpeänä kuvaa kohtaamisestaan Sauli Niinistön kanssa presidentinvaalikiertueella. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Kiinalaislapset Kitty, Yuki ja Erice tekivät taidepainotteisella leirillä linnunpöntön hotelliasukkaiden iloksi. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Mentaalista energiaa arvotaiteella?

Luksushotellissa arvotaide on määrittävässä asemassa. Helsinkiläisessä St. Georgessa on valittu huoneisiin ensin taide ja vasta sitten huonekalut. Kaikki 153 huonetta ovat siksi erilaisia, koska on menty taide edellä.

– Taide vaikuttaa tutkitusti positiivisesti ihmisen hyvinvointiin. Visuaaliset virikkeet antavat mentaalista energiaa, uskoo markkinointipäällikkö Heta Kärki.

– Hotellissamme on kaikki laadukasta, eikä taide voi tehdä siinä poikkeusta.

Hotelli St. George luottaa arvotaiteeseen seinillään. Teokset vasemmalta lukien. Heimonen Samuli: Kutsu, Mikkonen Tapani: Unikko sekä Artist: Hietanen Reino: Maisema. Kuva: Mikko Ryhänen
Mether-Borgström Ernst: Peli. Kuva: Mikko Ryhänen
Hotellin silmäterä, Wintergarden, sijaitsee St. Georgen sisäpihalla lasikaton suojassa. Katossa lentävä lintu on Pekka Jylhän Learning to Fly. Kuva: Mikko Ryhänen

Hotelliketjut tarjoavat sarjatuotantoa

Hotelliketjuissa on tavallista, että huoneet ovat pitkälti samannäköisiä. Näin halutaan vaalia tasalaatuisuutta, joka ei kuitenkaan välttämättä aiheuta varsinaisia wow-efektejä asiakkaissa. Seinillä olevat kuvat ovat ketjuhotelleissa monesti printtejä, joissa näkyvät paikkakunnan erityispiirteet.

Esimerkiksi Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneella monessa huoneessa on sisustus- ja tekstiilialan yritys Vallilan toteuttamia canvas-tauluja. Niissä on nähtävillä Lahden tunnusmerkit, hyppyrimäet.

– Kerromme valokuvilla ja tauluilla kaupungin ja hotellimme historiallista tarinaa, sanoo myyntineuvottelija Piia Juntunen.

Lounastilan yhteydessä huomion kiinnittävät kaksi taulua, jotka muistuttavat Akseli Gallen-Kallelan klassista öljyvärimaalausta Aino-taru vuodelta 1891. Aito Gallen-Kallela ei kuitenkaan ole kyseessä, kerrotaan teokset omistavasta Lahden teollisuusseurasta.

– Tilasimme Helsingistä taideasiantuntijan, joka totesi teokset jäljitelmiksi, vahvistaa teollisuusseuran toiminnanjohtaja Valtteri Simola.

Alkuperästä on ollut näihin päiviin saakka hotellihenkilöstön parissa epäselvyyttä, sillä tauluja on ajateltu työntekijästä riippuen milloin jäljitelmiksi ja milloin aidoiksi Gallen-Kallelan tekemiksi luonnoksiksi.

Piia Juntunen esittelee Vallilan luomaa Lahti-aiheista canvas-taulua, joita on useammassa huoneessa. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Akseli Gallen-Kallela on innoittanut jäljittelijää, jonka nimestä ei ole tietoa. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Lahden Seurahuoneen historiasta kertovasta valokuvasta tehty seinäprintti tuo huoneeseen mustavalkoisen tyylikästä tunnelmaa. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Scandic Lahdessa näkyvät niin ikään kaupungin ylpeydet eli hyppyrimäet valokuvaprinttien muodossa.

– Lahti tuodaan esille talviurheilukaupunkina. Näin Lahdesta jää muistojälki asiakkaalle, vaikkei hän ehtisikään käydä esimerkiksi hyppyrimäkiä paikan päällä katsomassa, sanoo vastaanottopäällikkö Mikko Heinonen.

Siihen, että hotellihuoneiden seinillä ole varsinaista arvotaidetta, ei ole kummempaa syytä.

– Esimerkiksi varastaminen ei ole käynyt mielessä. Eivät nämä kuvat tai taulut menisi oikein taskuun, reppuun tai matkalaukkuunkaan.

Hyppyrimäet ovat saaneet tehostevärikseen keltaisen Scandicissa. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Mikko Heinosen mielestä yhtenäinen linjaus kuvissa sopii hyvin hotellin brändiin. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Talviurheilukuvat antavat Lahdesta reippaan vaikutelman hotellin sängyllä löhöävälle. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Remonttipakolaisille luontomaisema parasta taidetta

Palataan kaupungista 1970-luvulla perustettuun maaseutuhotelli Tallukkaan, joka edustaa ajalle tyypillistä matalaa tiilirakentamista. Yhdessä huoneessa asustelevat helsinkiläiset Vieno Pasanen ja Allan Puttonen. He ovat putkiremonttia paossa.

Heidän hotellihuoneensa seinällä ei näy yhtäkään valokuvaa tai taulua – ainoastaan seinäkalenteri.

– Ei minulle ole tullut mieleenikään, että seinillä pitäisi olla taidetta, miettii Allan Puttonen.

– Mutta voisihan sitä toisaalta ollakin, sanoo Vieno Pasanen.

Yhtäkkiä pariskunta viekin toimittajan parvekkeelle, josta avautuu syksyinen näkymä Vesijärvelle.

– Tämä taitaa olla meidän taulumme. Eikö olekin hieno maisema, kysyy Allan Puttonen siristellen silmiään auringonpaisteessa.

Allan Puttonen ja Vieno Pasanen nauttivat vuodenaikojen mukaan vaihtuvasta luontomaisemasta. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle