Hyppää sisältöön

Kittilä-oikeudenkäynnissä alkoi syytettyjen kuuleminen – "Olin niin tietämätön kuin olla ja voi"

Ensimmäisenä kuultiin Eino Holckia. Hän on syytetyistä ainoa, joka jätti luottamustehtävänsä vapaaehtoisesti.

Lapin käräjäoikeus 27. syyskuuta, kun Anna Mäkelää kuultiin asianomistajana. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Istuntopäivä Lapin käräjäoikeudessa jatkui pitkälle iltapäivään laittomasti erotetun kunnanjohtajan Anna Mäkelän kuulemisella. Päivän lopulla siirryttiin ensimmäisen vastaajan eli Eino Holckin kuulusteluun. Hän toimi sekä valtuutettuna että kunnanhallituksen jäsenenä. Holck jätti ainoana syytettynä luottamustehtävänsä rikossyytteiden jälkeen.

Kuva: Yle

– En tiennyt mitään, mitä hissiyhtiössä oli tapahtunut, Holck totesi ja kertoi lukeneensa toimitusjohtaja Palosaaren potkuista Lapin Kansasta. Mäkelän tekemästä tutkintapyynnöstä hän kuuli sivumennen metsänhoitoyhdistyksen kokouksessa.

Holck oli kunnanhallituksen jäsenenä päättämässä Mäkelän tekemän tutkintapyynnön vetämisestä pois. Holckin avustaja kysyi, miksi hän halusi perua tutkintapyynnön, jota ei ollut koskaan edes nähnyt.

– En ole koskaan ollut tutkintapyyntöjen kannalla, asiat olisi pitänyt selvittää keskustelemalla, Holck totesi ja nosti esiin tutkintapyynnön aiheuttaman mainehaitan Kittilän kunnalle. Holck myös kertoi kysyneensä Mäkelältä, "mikä meissä on vikana" eli miksi Mäkelä ei halunnut harkita tutkintapyynnön tekemistä kunnanhallituksen kanssa. Vastausta ei Holckin mukaan saatu.

"Pisti vihaksi"

Jo aiemmin Mäkelän läsnäolo oli Holckin mukaan tuonut tiettyä varovaisuutta kunnanhallituksen kokouksiin.

– Hän alkoi kirjata kaikki sanomiset ylös, koko ajan kuului naputus. Kokouksissa piti olla tietty kontrolli päällä, kukaan ei uskaltanut sanoa mitään.

Aikoinaan Mäkelän valinnan kannalla ollut Holck kertoi kannattaneensa lopulta hänen erottamistaan. Kunnanvaltuusto päätti asiasta marraskuussa 2014 kokouksessa, joka oli Holckin mukaan " erittäin pirullinen". Holck oli saanut kertomansa mukaan tiedon, että erottamista valmistellut tilapäinen valiokunta oli tehnyt tarvittavat kuulemiset ja niistä oli pöytäkirjat.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus totesi kuitenkin helmikuussa 2016 Mäkelän irtisanomisen laittomaksi sillä perusteella, että Mäkelää ei oltu kuultu asianmukaisesti.

– Se pisti vihaksi. Olin ollut siinä uskossa että kuulemispöytäkirjat olivat olemassa, Holck sanoo.

Palkankorotuksetkin herättivät luottamuspulaa

Anna Mäkelän kuuleminen päättyi keskiviikkona iltapäivällä ja venyi alkuperäisestä yhdestä päivästä lähes kolmeen päivään. Keskiviikkona kerrattiin luottamuspulan perusteita, joita keväällä 2014 perustettu tilapäinen valiokunta oli raporttiinsa kirjannut. Mäkelää syytettiin yhteistyökyvyttömyydestä, kunnanhallituksen aliarvioimisesta ja esimerkiksi valtuustoaloitteiden hitaasta käsittelystä.

– Kunnanjohtajan voi irtisanoa luottamuspulan perusteella, mutta luottamuspulan syiden täytyy olla todellisia eikä perusteita saa luoda sinä aikana kun valiokunta toimii, Mäkelä totesi. Hän mainitsi jälleen, ettei kukaan luottamushenkilöistä ollut moittinut hänen toimintaansa ennen kuin Mäkelä teki tutkintapyynnön Palosaaresta joulukuussa 2013.

Oikeuden istunnossa kysyttiin syitä Mäkelän jättämiin lukuisiin eriäviin mielipiteisiin sekä puitiin päätöstä sisäilmaongelmaisen Sirkan päiväkodin sulkemisesta. Mäkelä käytti otto-oikeutta koulutuslautakunnan tekemään sulkemispäätökseen ja vei sen kunnanhallituksen päätettäväksi, koska katsoi ettei lautakunta voi tehdä sulkemispäätöstä. Mäkelää on kritisoitu sanomalla, että päiväkodin lapset ovat kärsineet hänen viivyttelynsä vuoksi.

– Päätöstä sulkemisesta ei voi tehdä noin vain, väistötilojen järjestäminenkin on oma operaationsa. Koen väitteet viivyttelystä loukkaavana ja erikoisena siksikin, että oma lapseni oli päiväkodissa, Mäkelä totesi.

Luottamuspulaa on syytteessä olevien päättäjien mukaan syntynyt myös siksi, että Mäkelä on palkankorotuspäätöksillään rikkonut budjettikuria. Mäkelä sanoo, että ilman palkanlisää Kittilään ei olisi saatu esimerkiksi eläinlääkäriä ja lakisääteisiä tehtäviä olisi jäänyt hoitamatta.

Torstaina Kittilä-käräjät jatkuvat vastaajien kuulemisella.