Herätys: Hurrikaani Michael aiheuttanut valtavaa tuhoa Yhdysvalloissa, eurosta huolimatta Suomi on kallis maa, loppuviikko poikkeuksellisen lämmin

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Hurrikaani Michaelin tuhoja Panama Cityssä.
Hurrikaani Michaelin tuhoja Panama Cityssä.Dan Anderson / EPA

Hurrikaani Michael aiheuttanut pahoja tuhoja Floridassa

Hurrikaani Michael on rantautunut Yhdysvalloissa Floridaan ja edennyt sisämaahan Georgian oasvaltioon. Kyseessä on voimakkain hirmumyrsky, joka on iskenyt Yhdysvaltain mantereelle sitten vuoden 1992 hurrikaani Andrew’n. Myrskyn tiedetään vaatineen jo yhden kuolonuhrin, ja Floridasta tulleet kuvat kertovat pahoista aineellisista tuhoista. Yle seuraa myrskyn etenemistä tässä artikkelissa.

Euro on tasoittanut hintoja, mutta Suomi on yhä kallis maa: Arvaatko, missä Suomi on halpa?

Yhteisvaluutta euro täyttää 20 vuotta vuodenvaihteessa. Sen piti tasoittaa talouseroja, mutta joissakin kohdin yhteinen raha on jopa syventänyt niitä. Kahvikuppi ja elokuvalippu ovat meillä euroalueen kalliimpia, mutta mistä maksammekaan vähiten? Palkat taas nousevat hitaammin Suomessa kuin muualla euroalueella. Yle selvitti, mikä eurossa on mennyt nappiin ja mikä meni pieleen.

suomen lippu kartalla
AOP

Espanjassa kaksi denguetartuntaa – Ilmaston lämpeneminen voi lisätä trooppisia sairauksia myös Euroopassa, mutta tähän on varauduttu

Espanjan viranomaiset kertoivat tiistaina, että Etelä-Espanjassa on tavattu ensi kertaa kaksi kotoperäistä denguekuumetartuntaa. Ilmaston lämpeneminen voi tuoda lisää trooppisia virustauteja myös Eurooppaan. Viruksia levittävien hyttyspopulaatioiden elinalueet voivat lisääntyä ja elinolosuhteet parantua, minkä tulevaisuudessa lomamatkailijat Välimeren alueellakin saattavat joutua ottamaanhuomioon.

Tiikerihyttynen
Tiikerihyttynen, Aedes Albopictus.James Gathany / CDC / Getty Images

Tietokonenäkö on kehittynyt huimasti, alan osaajat viedään käsistä – Professori: "Opiskelijoita ei uskalla lähettää konferensseihin, kun kaikki rekrytoidaan"

Tietokonenäön osaajista on kova kysyntä. Parhaista osaajista kilpailevat suomalaisten yritysten lisäksi Google, Amazon ja Facebook. Professori Joni Kämäräisen mukaan ala on samanlaisessa nosteessa kuin internet 1990-luvulla. Kun puhelimesi järjestää valokuvat niissä olevien henkilöiden mukaan tai lentokentällä kone tunnistaa kasvosi ja vertaa niitä passikuvaan, on käytössä tietokonenäkö.

Mies menee automaattisen turvaportin läpi
EPA-EFE

Ympäristön kannalta haitalliset elämäntavat periytyvät – Näin vanhemmat voivat tukea lastensa luontosuhdetta ja kestävää arkea

Lapset ja etenkin nuoret voivat ahdistua ikävistä ympäristöuutisista. Vanhemman ympäristöystävälliset valinnat lievittävät lapsen kokemaa huolta ja pelkoa. Asiantuntija neuvoo viemään lapset pienestä pitäen mieluummin lähimetsään kuin rakennettuun leikkipuistoon. Lasten myötätuntoa luontoa kohtaan voi vahvistaa tarkkailemalla eläimiä.

Lapset tervehtivät oravaa
Timo Leponiemi / Yle

Lämmintä ilmaa virtaa etelästä Suomeen

Torstaina etelästä virtaa Suomeen lämmintä ja kosteaa ilmaa. Pilvisyys lisääntyy koko maassa ja iltapäivä on laajalti pilvinen. Paikoin voi sataa vähän tihkua, mutta pääosin sää on kuitenkin poutainen. Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan loppuviikko on tämänhetkisten ennusteiden mukaan pääosin poutainen ja ajankohtaan nähden paikoin jopa poikkeuksellisen lämmin. Lue lisää säästä täältä.

Sääennuste torstaille 11. lokakuuta.
Sääennuste torstaille 11. lokakuuta.Yle