Hyppää sisältöön

Miten käy Suomi-konepistoolin lippaille – Kiistelty asedirektiivia koskeva lakiehdotus huomenna valtioneuvostossa

Asedirektiivin täytäntöönpanoa koskeva hallituksen esitys on lykkääntynyt useaan otteeseen, sillä lakiluonnos sai osakseen poikkeuksellisen jyrkkää arvostelua.

Kuva: Nella Nuora / Yle

Huomenna hallitus saanee käsiteltäväkseen muun muassa aselupiin ja joihinkin koriste-esineinä oleviin sotamuistoihin vaikuttavan lakiehdotuksen.

Mikäli valtioneuvoston kanslian keskiviikkona julkistamaan asialistaan ei tule muutoksia, on eduskunnalle annettava ehdotus esillä istunnossa sisäministeriön hallinnonalan ainoana asiana.

Kuka voi jatkossa saada luvan reserviläiskivääriin?

Tarkasti ottaen kyse esityksestä laeiksi ampuma-aselain, vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetun lain sekä asevelvollisuuslain muuttamisesta.

Esitys on viivästynyt monta kertaa, sillä keväällä julkistettu luonnos EU-direktiivin takia tehtävistä muutoksista sai tyrmäävän vastaanoton. Ehdotuksessa ovat hiertäneet etenkin niin sanottujen reserviläiskivääreiden luvat.

Suomessa on pidetty maanpuolustuksellisesti tärkeänä, että aktiivisilla reserviläisillä on mahdollisuus harjoitella omalla aseella. Esimerkiksi sovelletuissa reserviläislajeissa asetta usein muokataan käyttäjälleen sopivaksi. Reserviläisten puoliautomaattisiin pitkiin aseisiin liittyen Suomi onnistui neuvottelemaan direktiiviin muun muassa reserviläisjärjestön kiittelemän poikkeuksen. Oleellista on, kuinka laajasti poikkeusta tullaan nyt soveltamaan.

Lippaat vaarassa - perustuslaillisia ongelmia?

Ehkä laajimmin kansalaisia koskettava asia asedirektiivin täytäntöönpanossa ovat kuitenkin koriste- ja muistoesineinä olevat lippaat.

Muun muassa Puolustusvoimat on myynyt vähintään kymmeniä tuhansia varastoistaan poistamiaan Suomi-konepistoolin rumpu- ja tankolippaita. Lippaat eivät ole nykyisen lainsäädännön mukaan luvanvaraisia. Mikäli lippaita aiotaan kerätä pois, saattaa siihen liittyä omaisuuden suojaan liittyviä perustuslaillisia kysymyksiä.

Asedirektiivin taustalla on muun muassa Pariisin terrori-iskun jälkeen voimistunut huoli rynnäkkökivääri -tyyppisten aseiden joutumisesta vääriin käsiin.

.
.