Poikkeuksellisen lämmin loppuviikko tulossa – lokakuun lämpöennätys on ainakin lähellä

Lämpötila näyttää nousevan sunnuntaina paikoin kohti 20:tä astetta.

sää
Kolmen päivän lämpötilaennuste
Yle Sää

Alkuviikko on ollut poikkeuksellisen lämmin lokakuuksi. Keskiviikon korkein lämpötila, 17,8 astetta, mitattiin Helsingissä Vuosaaren satamassa. Yli 17 asteen lämpö nousi muuallakin pääkaupungissa.

Torstaina ja perjantaina lämpötilat ovat vielä keskiviikon korkeuksilla: Maan etelä- ja keskiosassa 14–16 astetta ja pohjoisessa hieman viileämpää, Lapissa alle viisi astetta.

Loppuviikolla on luvassa kuitenkin yhä lämpimämpää. Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan lämmintä ilmamassaa saapuu lisää etelästä.

– Torstaina ei vielä lokakuun lämpöennätystä rikota, sillä Etelä- ja Keski-Suomen yllä on sumupilvilautta. Luvassa on lämmin, mutta harmaa päivä. Mutta viikonloppuna voidaan jo jännittää, Koskela sanoo.

"Keskikesällä olisi 30 astetta"

Lauantaina lämpötilat nousevat edelleen, mutta kaikkein lämpimimmältä ennusteessa näyttää sunnuntai. Maan etelä- ja keskiosassa lämpö näyttäisi kohoavan selvästi yli 15 asteen, Pohjanmaan rannikolla jopa 18 asteeseen tai korkeammalle.

– Ilmamassa on sellaista, että keskikesällä olisi noin 30 astetta, mutta auringonpaistetunteja on nyt niin paljon vähemmän. Myös mahdollinen sumupilvi voi pitää lämpötilan alempana, Koskela huomauttaa.

Lokakuun lämpöennätys on yli 30 vuoden takaa. Vuonna 1985 lokakuun 2. päivänä Helsingissä mitattiin 19,4 astetta.

Lokakuu taittunee loppua kohti myös keskimääräistä lämpimämmässä säässä. Myös seuraavan viikon ennusteissa ainakin Etelä-Suomessa näkyy 10–15 asteen lämpötiloja.

Katso Ylen sääsivuilta ennuste omalle paikkakunnallesi.