1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rahanpesu

Ostoksia Harrods-tavaratalossa 18 miljoonalla eurolla – Entisen azerbaidžanilaispankkiirin tuhlaileva vaimo ”likaisen rahan” tutkinnan kohteena Iso-Britanniassa

Jos Zamira Hažijeva ei selvitä rahojensa alkuperää voi hän menettää omaisuutensa.

rahanpesu
Harrods tavaratalo
Getty Images

Iso-Britanniassa Korkein oikeus on kertonut keskiviikkona, että ensimmäinen tutkinnan kohde pyrkimyksissä kitkeä ”likaista rahaa” on azerbaidžanilaisen entisen pankkiirin puoliso. Asiasta kirjoittaa muun muassa BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Azerbaidžanista alun perin kotoisin olevan Zamira Hažijevan nimi kerrottiin tänään, kun oikeus oli linjannut, ettei hänen henkilöllisyyttään saa salata, sillä kansalaislla on oikeus tietää tutkimuksesta.

Britannian rikosvirasto NCA on käyttänyt tutkinnassa ensi kertaa ”selvittämättömät varallisuudet asetusta”, joka tuli voimaan aiemmin tänä vuonna.

Asetuksella pyritään selvittämään ulkomaalaisten rahavaroja Britannissa. NCA:n mukaan jopa 100 miljardia puntaa ”likaista rahaa” sijoitetaan vuosittain muun muassa kiinteistöihin Britanniassa.

Ostoslistalla koruja, kelloja ja lentokone

Oikeuden istunnoissa on kerrottu entisen pankkiirin puolison tuhlanneen Harrodsin tavarataloon jopa 16 miljoonaa puntaa, eli noin 18 miljoonaa euroa, viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tämä vastaa noin 4500 euroa päivässä.

Zamira Hažijevan kerrottiin ostaneen yhdellä kertaa muun muassa 170000 eurolla koruja, hajuvesiä ja kelloja, ja seuraavana päivänä viinejä 2000 eurolla. Zamira Hažijevalla oli käytössä kolme Harrodsin kanta-asiakaskorttia ja 35 luottokorttia hänen miehensä pankista. Ostoslistalle kuului myös Gulfstream 550 -lentokone.

Rikosvirasto vaatii selvitystä siitä, kuinka Zamira Hažijevalla ja tämän puolisolla Žahangir Hažijevilla on varaa suureen kiinteistöön kalliilla Knightsbridgen alueella. Pariskunnalla on myös golfklubi sekä ylellinen kartano Lontoon läheisyydessä. Jos Hažijeva ei selvitä, mistä rahat ovat peräisin, uhkaa häntä omaisuuden menettäminen.

Zamiran puoliso Žahangir Hažijev on Azerbaidžanin kansallisen pankin entinen johtaja. Kaksi vuotta sitten hänet tuomittiin 15 vuodeksi vankeuteen pankin varojen kavaltamisesta. Hänen syytettiin kavaltaneen 5 miljardia manatia eli noin 3 miljardia euroa. Žahangir Hažijev kiistää kavalluksen. Hän on valittanut tuomiosta sekä pyytänyt Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta apua.

Zamira Hažijeva kiistää tehneensä mitään väärää, ja pariskunnan puolustusasianajajat muistuttavat, että NCA:n tutkimukseen ei sisälly löydöksiä rikollisesta toiminnasta.

Zamira Hažijevan mukaan ennen pankkiirin uraa hänen miehensä oli menestynyt liikemies, minkä myötä hän rikastui. Brittiviranomaisten mukaan Žahangir Hažijev on kuitenkin työskennellyt Azerbaidžanissa ainoastaan virkamiehenä, jolloin hänellä ei olisi ollut mahdollisuutta kartuttaa mittavaa varallisuutta.

Lue lisää:

Britannia haluaa eroon "likaisesta rahasta" – venäläismiljardöörin viisumiongelmat tapetilla

The Guardian: McMafia' law: woman who spent £16m at Harrods is jailed banker's wife (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi