Trump kadonneesta sauditoimittajasta: Tällaista ei voi sallia tapahtuvan

Median mukaan toimittajan tappoi Saudi-Arabiasta lennätetty "kuolemanpartio".

Saudi-Arabia
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald TrumpMichael Reynolds / EPA

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on keskustellut Saudi-Arabian johdon kanssa kadonneen sauditoimittaja Jamal Khashoggin kohtalosta.

Trump sanoi Valkoisessa talossa puhuneensa saudien kanssa useamman kerran sen jälkeen, kun Khashoggi katosi 2. lokakuuta.

– Tämä on hyvin vakava tilanne meille ja Valkoiselle talolle. Uskon, että selvitämme tämän. Me emme voi sallia, että tällaista tapahtuu toimittajille tai kenellekään, Trump sanoi.

Turkkilaiset viranomaiset tutkivat samalla valvontakamerakuvia selvittääkseen kadonneen Khashoggin liikkeitä.

Turkkilaisen 24-kanavan julkaisemalla videolla näkyy, kuinka Khashoggi menee sisälle konsulaattiin. Noin kahta tuntia myöhemmin konsulaatista lähtee musta pakettiauto, joka ajaa parin kilometrin päähän Saudi-Arabian pääkonsulin virka-asunnolle.

Turkin viranomaiset epäilevät, että kriittisesti Saudi-Arabian hallinnosta kirjoittanut Khashoggi murhattiin ja paloiteltiin konsulaatissa viikko sitten. Saudi-Arabia on kiistänyt väitteet, mutta ei ole esittänyt mitään todisteita siitä, että toimittaja olisi lähtenyt lähetystöstä elossa.

Turkkilaismedian mukaan Turkin viranomaiset epäilevät, että Khashoggin tappoi Saudi-Arabiasta saapunut 15 ihmisen "kuolemanpartio". Ryhmä laskeutui Istanbuliin katoamispäivänä kahdella yksityiskoneella, media kertoo.

Kirjoitti kriittisesti Saudi-Arabian politiikasta

Jamal Khashoggi
Sauditoimittaja Jamal Khashoggi työskenteli yhdysvaltalaisen Washington Postin kolumnistina.Ali Haider / EPA

Sauditoimittaja Khashoggi kirjoitti yhdysvaltalaislehti Washington Postiin (siirryt toiseen palveluun). Hän on kirjoittanut kriittisesti muun muassa Saudi-Arabian kruununprinssin Muhammed bin Salmanin politiikasta sekä Saudi-Arabian Jemenissä käymästä sodasta.

Khashoggi aikoi hakea konsulaatista asiakirjoja avioliittoa varten.

Khashoggin morsian on pyytänyt Trumpilta apua katoamistapauksen selvittämiseen. Hatice Cengiz vetosi Washington Postissa julkaistussa kirjoituksessa Trumpiin ja tämän puolisoon Melaniaan, jotta he auttaisivat katoamisen tutkinnassa.

Saudi-Arabian viranomaisia maan Istabulin-konsulaatin edustalla 7.10.2018.
Saudi-Arabian viranomaisia maan Istabulin-konsulaatin edustalla 7.10.2018.EPA

Lämmin vastaanotto aiemmalla vierailulla

Cengiz kertoo kirjoituksessaan, että Khashoggi kävi suurlähetystössä kertaalleen 28. syyskuuta. Mies oli jo tuolloin hieman huolestunut, mutta ei morsiamen mukaan uskonut, että hänelle voisi sattua mitään pahaa Turkissa ollessaan.

– Kun lähetystön virkailijat toivottivat hänet ensimmäisellä käynnillä lämpimästi tervetulleeksi ja vakuuttivat, että vaadittavat paperit järjestyisivät, Jamal tuskin oli huolissaan mennessään sinne toista kertaa, Cengiz kirjoittaa.

Cengiz kertoo, että alkoi olla peloissaan odotettuaan kolme tuntia lähetystön ulkopuolella. Kun morsian lopulta kysyi lähetystöltä sulhasestaan, hänelle sanottiin, että mies oli jo lähtenyt.

Lue myös:

Ovessa on kullattu kohokuva palmusta ja kahdesta miekasta ristissä. Miehen varjo näkyy oven päällä.
Videolla käydään läpi, mitä toimittaja Khashoggille tapahtui ennen kuin hän katosi 2. lokakuuta.

Turkkilaiskanavan video: Oliko kadonnut sauditoimittaja tässä autossa, joka poistui konsulaatista?

Katso video: Sauditoimittajan katoaminen Turkissa on mysteeri – Kansainvälinen painostus Saudi-Arabiaa vastaan kasvaa

Trumpilta ensimmäinen kannanotto kadonneen saudijournalistin tapaukseen: "Olen huolissani, toivottavasti asia järjestyy"

Katoamismysteeri syvenee: The Washington Post vaatii selvitystä sauditoimittajan kohtalosta

Turkkilaistutkijoiden johtopäätös valvontakamerakuvista: Saudijournalistin ruumis paloiteltiin ja lennätettiin ulos maasta